Skip to content

Изворот на желбите – Стојан Тарапуза

Изворот на желбите е око отворено,

од клокот занесено,

од смеа зазорено.

 

Од него шурките ко лава се шират,

во скришните длапки на крвта се вират

во тајните места на срцето горат

и се така гласно, жуборно зборат.

 

Изворот на желбите е око струјно,

до бескрај гласовито,

до небеса чујно.

 

Од него во вените рој реки се збираат,

во бунарот на душата

дали некогаш ќе се смират?

Напишете коментар