Skip to content

Резултати од меѓународниот поетски натпревар „Прегрни ме со стих 2023“

Со доделување на плакетата за пласман и промоција на поезијата во регионот заврши втората сезона на поетскиот фестивал „Прегрни ме со стих 2023“ во почетокот на февруари.

„Меѓународен Поетски натрпевар за Црна Гора“ се одржува под слоганот „Прегрни ме со стих’. Идејниот творец на фестивалот и натпреварот, писателот Расил Рале Гутиѓ од Плав им се заблагодари на својот проектен тим, претседателот на фестилот др. Мирјана Марковиќ (Хрватска) и постојаните членови на жирито – др. Ани Марковиќ (Србија), мр. Наида Колониќ (Босна и Херцеговина), Софија Петковска, проф. (Македонија), Елведина Темаљ, проф. (Црна Гора) и Фатима Рамчиловиќ (Црна Гора) победници на првата сезона на фестивалот, гости членови на жирито, проектни координатори и сите натпреварувачи на одлична сезона од областа на поезијата.

Анотологија „Прегрни ме со стих“

„Меѓународен конкурс за поезија за Црна Гора“ се состои од натпреварувачки дел и печатење на антологијата „Прегрни ме со стих“. Во натпреварувачкиот дел на фестивалот, над 600 натпреварувачи и 40 земји од регионот и бројни дијаспори од Австралија до Канада, по изборот на автори, се натпреваруваа во три категории:

Категорија најдобра песна на фестивалот – Меѓународно жири

Категорија најдобра песна на фестивалот – читатели

Категорија најдобра песна од антологијата „Прегрни ме со стих“

За најдобра песна во категоријата фестивал победи Данијела Лела Младеновиќ, поетеса од Виена.

Второто место го поделија Сашка Миловановиќ од Белград и Љиљана Станиќ Ивиќевиќ од Мостар.

Трето место: Данијела Паниќ – Пожаревац, Џенана Мујиќ – Загреб, Ивана Глогуновска – Скопје.

Џенана Мујиќ победи во најдобра песна во категоријата фестивалски читатели, поет од Загреб.

Второто место и припадна на Алма Суљагиќ од Сараево, а трето на Данијела Лела Младеновиќ од Виена.

Во категоријата најдобра песна на антологијата „Прегрнии ме со стих“ победи Милица Јефтиќ, поетеса од Рума.

Второ место: д-р Ана Марковиќ – Крушевац, Џенана Мујиќ – Загреб, д-р Данаба Хоџиќ – Нови Пазар и Јованка Грубиќ – Панчево.

Трето место: Љубиша Ѓоловиќ – Белград

Во декември се одржа најинтересната категорија ЕЛИТА Категорија која всушност беше суперфинале помеѓу 12-те најдобри од претходните три категории.

Според евровизискиот метод на бодување, во оваа категорија победи Весна Пауновиќ Ѓукиќ, поетеса од Куршумлија.

Второ место: Рамо Асановиќ – Шабац

Трето место: Сашка Миловановиќ – Белград, Џенана Мујиќ – Загреб и Алма Суљагиќ – Сараево

Круна на овој голем поетски фестивал е антологијата „Прегрни ме со стих“, која е во фаза на подготовка. Застапени се 185 автори од регионот и бројните дијаспори и ќе биде најголемата заедничка збирка песни објавена во Црна Гора.

Издавач на книгата е ЈУ Центар за култура „Хусеин Башиќ“ Плав – Национална библиотека.

Уредник на книгата е основачот на фестивалот Расим, Рале Гутиќ.

Македонски натпреварувачи во „Прегрни ме со стих“

Македонија годинава ја претставуваа 25 автори, најдоброто место го освои Ивана Глогуновска, која го освои третото место во категоријата најдобра песна од регионот. Забележителен резултат постигнаа и Тања Гочева, Марија Брндавска и Емина Спахиќ кои се пласираа во ТОП 5 во категориите најдобра песна на регионот и најдобра песна на антологијата.

Покрај Софија Петковска, која е постојан член на жирито во таа улога, гости во жирито беа и поетесите Маријана Митревска од Скопје и Мима Лазова од Велес.

Во јули во Плав ќе се одржи промоција на антологијата „Прегрни ме со стих“ и истоимената фестивалска вечер. Во оваа прилика на авторите ќе им бидат врачени книги, добитни плакети и мали парични награди.

Победничката во категоријата ЕЛИТА, Весна Пауновиќ Ѓукиќ, ќе добие ракавица „Прегрни ме со стих“ која ја подарува претприемач и поетеса од Сараево, Саида Шкапур, а делото е „Златаре Бегиќ“ исто така од Сараево.

Пријавувањето за третата сезона на фестивалот започнува на 15 февруари и ќе трае до 31 март.

Контакт: [email protected] или Poetry Conetst Ralle

Многу сум среќен што поетскиот фестивал „Меѓународен поетски натпревар за Црна Гора“ Веќе во втората сезона од своето постоење постигна огромен успех и стана еден од најголемите литературни промотори на Црна Гора во регионот. Ние сме фестивал кој освен што промовира поезија, се пронаоѓа и еден со друг поврзува автори од целиот регион без никакви граници или поделби. Само небото ни е граница“, изјави Расим Рале Гутиќ, основач на фестивалот.

Напишете коментар