Skip to content

Избор хаику од збирката „Тишината е тука“ од Славица Милева

Избор хаику од збирката „Тишината е тука“ од Славица Милева ќе може да прочитате во продолжение. Авторката досега ги има објавено збирките:„ Тишината е тука“ и „Замижи сега“. Хаику песните во овој напис се извадок од циклусот „Скришната соба“.

Утрински копнеж,
очи стрништа бараат –
ех, кукавицо.

Кога те немам
во погледот, ме имаш
в сон. Наслушни.

Во мене зујат
брмчат, скаменети мреат
микросветови.

На седло од сон
дална ѕвездичка јава –
светулка сама.

Деновиве, и
ноќите ги спијам на
рати. Панично.

Ми гори срцето.
Жар-птица свила гнездо
во него. Мечта.

Сребрени ноќи.
В око солза, на раце
лек спомен. Збогум.

Напишете коментар