Како делува читањето книги на вашиот ум? Овие 5 ефекти се навистина воодушевувачки!

Дури и кога бевте деца, вам веројатно ви беше кажано да читате книги, бидејќи ,,тоа е добро за вас’’. Родителите, наставниците и библиотекарите ги споменуваа добрите здравствени придобивки од читањето. Но што навистина се случува со вашиот мозок додека читате, па дури и потоа по прочитана книга?

Навистина би останале зачудени откако ќе ги прочитате следните 5 факти. Пред сè читањето се вбројува во едно од најатрактивните хобија во светот. Независно дали читате фикција, весник или поеми. Читањето не е само едукативно и информативно, туку и релаксирачко исто така. Од научно филозофска страна сè уште не е целосно истражена таа област.

Долги години научници, доктори и истражувачи докажуваа дека читањето делува како анти-стресна активност која може да го снижи крвниот притисок. Докажано беше дека може да го реактивира помнењето кај луѓето, да ја зголеми моќта на умот, па дури и да ги зајакне емпатичките вештини. Но како навистина тоа работи? Како и другите човечки фермони, сè започнува со мозокот.

Можеби ова не ни значи ништо, но ако согледаме дека додека ние гледаме неколку зборови во моментот, мозокот извршува неколку функции за помалку од секунда. Од анализа на зборовите, преку распознавање па сè до вокализација и визуелизација. Волшебно, зар не? Дури и уште неколку други задачи, но подолу ви претставувам 5 од нив како што напоменав погоре.

1. Читањето ја зголемува поврзаноста на мозокот

Не е невообичаено луѓето да кажат дека некоја книга го променила нивниот живот, но дали знаевте дека читањето роман всушност може да го промени мозокот? Истражувачите од Центарот за неврополитија на Универзитетот Емори откриле дека раскажувачкото читање може да предизвика промени во мозокот, не само при учеството во дејноста, туку и во поврзаноста во состојба на мирување.

Што точно значи тоа? Според студијата, кога читаме се зголемува врската помеѓу левиот темпорален кортекс на мозокот – област поврзана со функцијата на јазикот. Уште повеќе, таа зголемена активност продолжува неколку дена по читањето.

2. Ги става читателите во чевлите на ликовите, фугуративно и биолошки

Според истата студија од универзитетот Емори, читањето не само што ја засилува поврзаноста во темпоралниот кортекс, туку ја зголемува и активноста во централниот сулкус на мозокот, или дел надлежен за примарна активност на сензорните моторики. Кога читаме, невроните во оваа област на мозокот се активираат за да создадат чувство не само да читаат за дејството на книгата, туку и да ги доживеат сензациите што ги опишува книгата.

На пример, ако читате пасус од Хари Потер каде бега од Дементори, невроните поврзани со физичкиот чин на трчање се всушност активирани. Феномен познат како втемелено сознание, читањето не само што фигуративно ве става во туѓи чевли, тоа буквално го прави тоа преку биологијата на мозокот.

3. Го пренасочува мозокот и создава нова бела материја

Дали сакате да ја подобрите комуникацијата во мозокот? Само отворете книга, затоа што според истражувачите од универзитетот Карнеги Мелон, вежбите за читање – најмалку кај децата, според студијата – можат да го променат мозочното ткиво на позитивни начини. Во 2009 година, научниците Тимоти Келер и Марсел, откриле докази дека интензивните инструкции за подобрување на читањето кај малите деца всушност предизвикало мозокот физички да се преиспита.

Притоа, мозокот создава повеќе бела материја што ја подобрува комуникацијата во мозокот. Резултатите сугерираат дека недостаток на читање кај деца може да укаже на специфични проблеми во кругот на мозокот кои можат да се третираат и подобрат со читање.

4. Доведува до зголемување на волуменот на вашата меморија

Невробиолошки предизвикувачката активност, читањето е најдобриот тренинг за вашиот мозок, од толку многу причини. Главна меѓу нив е можноста за подобрување на меморијата, но како точно апсорпцијата на пишани информации го зголемува капацитетот на вашиот мозок за меморија?

Читањето вклучува неколку функции на мозокот, вклучително и визуелни и аудитивни процеси, фонемична свест, тековитост, разбирање и многу повеќе. Според тековните истражувања во лабораториите на Хаскинс за наука за говорниот и пишаниот збор, читањето, за разлика од гледањето или слушањето медиуми, му дава на мозокот повеќе време да престане, да размислува, обработува и да го замисли наративот од нас.

Оваа зголемена ментална активност помага да ја задржите вашата меморија остра во начинот на кој кревањето тегови ги одржува вашите мускули тонирани. Читањето и обработката на она што е напишано, од буквите до зборовите до речениците до самите приказни, ја зајакнува активноста на мозокот.

5. Го проширува распонот на внимание на читателот

Друг страничен ефект на ова неверојатно вежбање на мозокот, читањето не само што ја подобрува меморијата, туку и го зголемува распонот на внимание, исто така. Поради секвенцијалниот наративен стил на повеќето книги – (вовед, заплет и расплет) – читањето го охрабрува мозокот да размислува слично во низа, и со тоа да поминува повеќе време на градење приказна отколку да брза низ секој детал.

Според неврологотСузан Гринфилд и нејзината книга Mind Change, Интернетот го подобрил капацитетот на корисниците за краткорочно сеќавање и можност за мулти-задача, но тоа всушност може да го подели нашето внимание, за разлика од читањето. Кога читаме роман, читаме линеарно, наместо спорадично да скокаме од ред до ред и полека размислуваме за информациите пред нас.

Оваа вежба за одземање време за да се процесира наративот, да се размислува за сложените слоеви на приказната и како тие се вклопуваат заедно, всушност го зголемува капацитетот за подолги периоди на внимание, особено кај децата.

 

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?