Литература Поезија Светска поезија

Кога мина покрај – Рабиндрант Тагоре

Денес ги избравме овие стихови од Рабиндрант Тагоре кои се како предвесници на пролетта.
Уживајте во читањето!

Кога мина покрај мене со брзи чекори,
ме допре работ на нејзините фустани.
Од непознатиот остров на едно срце
ме заплисна одеднаш топлиот здив на пролетта.
Лелеењето на еден бегол допир ме допре и мигум се изгуби како
откината латица од цвет подгонета од ветерот.
На моето среце паѓа како воздишка на нејзиното тело и нејзиното срце.

 

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје