Литература Македонска поезија Поезија

Приспивна – Блаже Конески

Кој ли ќе те гушне

со рацете мали

и со златна коса

саноќ да те гали?

Кој сребрена песна

на сон ќе ти пее:

„Надвор ветре дува,

месечина грее.

Надвор лисје шуми,

ројот ѕвезден бега.

Јас те сакам многу,

мој си, мој си ега.

Надвор роса роси

и зокумон спие.

Спи, спи ми, сонот

убав нека ти е“.

Блаже Конески

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје