Детско катче

Гатанки за малите бубамарки

На летен одмор

нема смисла.

Да ја нема таа

чиста и бистра.

Дури ни рибката Ева

не може без неа.

Што е тоа?

кликни за одговор https://www.freepik.com/free-photo/close-up-water-splashes_1101056.htm#page=1&query=water&position=4

………………………………………………………………………………………………………………….

Види како лета

а може дури и да шета.

На прозорецот наутро

Песни пее.

Што ли ќе е?

кликни за одговор https://www.freepik.com/premium-photo/great-tit-branch-with-last-light-afternoon-birds-passerine-parus-major_7006140.htm#page=1&query=bird&position=16

……………………………………………………………………………………………………………..

Баба Мара без два заба

по млеко оди со три нозе.

Кога ќе си дојде дома

третата ја чува крај маса.

Што е тоа?

кликни за одговор https://www.freepik.com/premium-photo/hand-holds-cane-isolated-white_6932744.htm#page=1&query=cane&position=36

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Сиво е и големо

Сака на столче да седело

Ушиња има големи

Како чадорот за плажа

и без да лаже носето му расте.

Што е тоа?

кликни за одговор https://www.freepik.com/free-photo/elephant-beach_1020587.htm#query=elephant&position=14

автор на гатанките: Ристовски М.

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје