Занимливи факти за неколку познати писатели

Ви ги презентираме следниве занимливи факти за неколку познати писатели. Прочитајте ги и дознајте повеќе за нивните животи!

ПАБЛО НЕРУДА

Неруда починува во 1973 год. Но во 2013-та неговото тело е есхумирано со образложение за аутпосија. Ова се случило поради фактот што одредени личности се сомневале дека Пабло Неруда бил отруен од страна на чилеанскиот претседател Августо Пиноче. Но, на крај се воспоставува дека славниот писател починал од рак.

Првата негова книга ,,Crepusculario” (1923), ја издава самиот тој. За да може да ја издаде тој го продал својот намештај, часовникот кој му бил поклон од неговиот татко и неговото омилено црно одело ,,De Poeta”. И покрај тоа тој сепак морал да позајми плус пари од негови пријатели за да ја издаде книгата.

Вистинското име на Пабло Неруда гласи: Рикардо Еличер Нафтали Рејс Басолто. Но, тој го одбира псевдонимот Неруда по чест на славниот чешки писател Јан Неруда. Потоа тој го менува и своето име од Рикардо во Пабло со причина за да се скрие од својот татко при издавање на неговите книги. Новото име Пабло Неруда го користи како маска поради тоа што неговиот татко настојувал Рикардо да запише педагошки факултет.

Кога тој разбира дека Пабло го прекинува факултетот му ја сопира целосната економска поддршка. Неруда освен писател бил и дипломат кој ја служел таа улога во чилеанските амбасади во Бурма, Сингапур, Мексико и Шпанија. Тој при пишување на своите дела користел исклучиво зелено мастило. Доколку снемал зелено мастило тој ги оставал недовршени своите делa.

ГАБРИЕЛ ГАРСИЈА МАРКЕЗ

 

Маркез, никогаш не дозволил Холивуд да направи филм по неговото дело ,,One Hundred Years of Solitude”. Притоа рекол дека Тие би ангажирале некој глумец како Роберт Редфорд кој не е ни налик неговите сонародници. Неговиот прекар помеѓу неговите блиски бил ,,Габо”, кој бил и најстар од 12-те деца на неговите родители. Својата кариера ја започнал како новинар во весникот Ел Картагена во 1948 год. Притоа бил и близок пријател со Фидел Кастро. Во еден наврат тој го продава својот автомобил за пари, притоа се снабдил со материјали за пишување.

Непрестано почнал да пишува повеќе од 18 месеци. Производ на ова маратонско пишување било делото под наслов ,,One Hundred Years of Solitude”. Поради неговото гледиште како колумбиец на Америка, сенатот одлучува да му стави доживотна забрана за влез во Америка. Но во време на Бил Клинтон, таа забрана се поништува. Притоа една улица во источен Лос Анџелес го носи неговиот прекар ,,Габо”. Во 1999 год. му е дијагностициран лимфатичен рак, притоа тој одлучува набрзина да почне со пишување на неговите мемоари.

ЕДГАРД АЛАН ПО

По смртта на неговите родители Едгар По кој тогаш имал три години бил посвоен од Џон и Френцис Алан. Притоа тој го добива презимето Алан. Кога тој потпишувал писма до неговите љубовници го користел името Еди наместо По.

До својата 15-та година По бил активен спортист. Се занимавал со бокс, трчање и скок во далечина. Во неговата 15-та година постигнал слава во далечинско пливање со испливани 10 километри низводно по реката Џејмс во Вирџинија.

Кога имал 27 години По се венчал со неговата помлада братучетка Вирџинија Клем. Но пред тоа кога тој имал 17 години бил верен со 15 годишната Сара Ројстер. Пред неговата смрт По и Ројстер повторно биле заедно во 1849 година. По почнува да носи бркови околу 1845 година, само неколку години пред неговата смрт. Во тоа време многу писатели користеле опојни средства за „полесно“ пишување. Но блиските пријатели на По укажуваат на фактот што тој никогаш не бил под дејство при создавањето на неговите дела.

Во своите тинејџерски години По бил заљубен во госпоѓа Стенард која воедно била мајка на негова соученичка. При смртта на Стенард, По како 15 годишен тинејџер бил длабоко погоден од тој настан, со што бил инспириран и ја напишал својата поема посветена на неговата симпатија со наслов “the first, purely ideal love of my soul.” За неговата никогаш расчистена смрт се кројат многу теории. Дури има теорија која вели: По бил искористен во познатата ,,игра” ,,Cooping”. Пред претседателски избори бил искористен од партијци кои го напиле до степен на губење свест при тоа го искористиле да гласа повеќе пати за еден кандидат. При што потоа бил оставен да умре од предозирање со алкохол.

Прочитајте ги и следниве занимливости за книгите