Брзозборки

,,Како што е умешност да се напише тешка, содржајна поема или прозно дело. Исто така е тешко да се напише и тешка но забавна брзозборка.

Брзозборки, сигурен сум дека скоро сите кои ќе го прочитаат напишаново ќе се присетат на своите баба и дедо. Кои, како мали им биле кажувани итри зборчиња кои биле не сфатливи за нив. Во мојот случај :), бабата беше таа која знаеше да ми каже и некоја ,,сочна,, брзозборка која ќе ја споделам со вас. Но пред тоа, ајде да научиме нешто повеќе за брзозборките. Како тоа и кои се македонските писатели кои пишувале брзозборки.

Брзозборките се зборовни конструкции тешки за изговор, се изговараат брзо и при брзиот изговор се прават грешки кои предизвикуваат весело расположение.  Тие се пресврт на јазикот и специфична низа на зборови чиј брз, повторен изговор е тежок дури и за говорителите на мајчин јазик.
Честопати, тие се слични зборови што следат еден на друг, но се разликуваат во одредени слогови. Чести се и алитациите (македонски писател кој покрај другото пишувал поеми со употреба на алитации како вид е Матеја Матевски). Покрај тоа, некои јазици се тешки заради нивниот необичен состав на зборови (структура на реченици) и затоа бараат високо ниво на концентрација. Некои брзозборки на јазик се направени за забава, но од друга страна, професионалните ,,говорници,, како што се актерите, политичарите и домаќините на телевизија / радио ги користат како вежби за артикулација.

Во македонската литература брзозборки пишувале Васил Куноски, Рајко Јовчевски, Киро Донев и уште неколку писатели. Притоа ајде да се потсетиме на дел од нив, од друга страна и да научиме некои нови кои за прв пат ги сретнуваме. 😉

 • Бел петел бела пепел преташе.
 • Џеб, џепче, џепчиња без денарчиња.
 • Едно дрво јаворово преку поле Лазорово.
 • Лош кантар црн катран мереше.
 • Во дол бол има вол.
 • Ситна роса ситно трева росеше
 • Страчка каша варила од јачмен и просо, а пак ќосот во ќошот си го чепкал носот.
 • Седеше турче, на криво крувче. 
 • Че ом, че ам, че дом.
 • Ж’т д’лг в’к.
 • На врв брда врба мрда.
 • Пролајало јаре.
 • Машина шо сушит.
 • Секој петок урда јадам.
 • Кралот Карло на Кралицата Карла и го украл кларинетот.
 • Карикатуристот карикатурира карикатура со карактеристичен карактер.
 • Пет илјади петсто педесет и пет шишиња полни со свеж швепс.
 • Ми рекоа да му речам и си реков дај да му речам да не речат дека не сум му рекла.
 • Фатив слон и сом на сон.
 • Учителката вика дека за вика не се вика вика туку се вика Велика.
 • Штркот штрака со штракалката.
 • Петко плете плет,Петкоица меси леб,пушти Петре плет, за да јадеш леб.
 • Јадев леб под пукнат камен, пиев вода над пукнат камен.
 • Шест чаши свеж швепс.
 • Капа опаку капа.
 • Потипис дата вода пијам.
 • Пушка пукна, патка падна.
 • Жабата Жа од барата Ба ја викнала жабата Ба од барата Жа.
 • Боб под поклоп.
 • Штрк, штр, балабан, потфати се под ваган.
 • Петко наш голем маж, фатил глувче за опаш.
 • Мало бек, лапај снек, цепи штици, јади трици.
 • Поминаф поле Лазороо, најјдоф зељзка расолоа, овја расол лош расол, нашиот расол арен расол.
 • Саач, шут саач.
 • Три педи три погачи за мајкина пизма.
 • Угоре мома удолу коса.
 • Желта дуња Деспина, роди сина мајмуна, го крстие Спаско.
 • Дојди попе, дојди пак пак, не ти гинит тфојот ак, за земање никој пат.
 • Жими буда недеља герамида кадеља.
 • Не су јаре видела дробот си го изела.
 • Дрзок дрвар в дрма дрва врзал.
 • Наташа од Ваташа и Маташа од Ваташа. 
 • Бутур, бурмут, тутун.
 • Крле корка крка, од грнец грав срка.
 • Калелем јарма урма тас тус пинпиле канче катанче
 • Црн мебел, бел мебел.
 • Кракара Бакара Бакара Кракара Скинат конец со Макара.
 • Роса- роса росица, до појас косица.
 • Нешто шушка,на крушка,до грмушка.
 • Пукна пушка под пењушка.
 • Петко пеш по патот оди, патот право в училиште води.

Сега ви останува само да вежбате и да се смеете. 😉

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?