На денешен ден е роден Ванчо Николески – еден од основоположниците на македонската литература за деца

Ванчо Николески (Црвена Вода, Охридско, 10 јуни 1912 – Црвена Вода, Охридско, 15 април 1980) — македонски писател, претставник на првата повоена генерација македонски писатели за деца и младина.


Ванчо Николески е роден во село Црвена Вода – Дебрца, Охридско. Основно училиште завршува во родното село, гимназија во Охрид, а учителска школа во Скопје. По завршувањето на учителска школа, тој учителствувал во многу села низ Македонија.
По ослободувањето на Македонија, Николески работел како новинар и уредник на весникот „Титов пионер“ и во детските емисии на Радио Скопје и Радио Битола. Од 1950 година, тој бил член на Друштвото на писателите на Македонија.

За своето книжевно творештво, Николески бил добитник на повеќе книжевни награди, меѓу кои и наградите:

 • „11 Октомври
 • „Климент Охридски“ и
 • „Младо поколение“.

Неговите дела се преведени на сите југословенски јазици, а тој самиот се занимавал со преведување од српски и од руски јазик.

Во негова чест, Друштвото на писателите на Македонија ја доделува наградата „Ванчо Николески“ за книга за деца и млади.

Николески спаѓа во основоположниците на македонската литература за деца и нејзин најистакнат претставник во периодот непосредно по Втората светска војна.
Своите први поетски творби ги објавил во детскиот весник „Титов пионер“.

 • „Македонче“ (прва збирка песни за деца на македонски јазик, 1946)
 • „Мице“ (поема, 1947)
 • „Школско ѕвонче“ (песни, 1947)
 • „Прва радост“ (песни, 1947)
 • „Бабино вретенце“ (песни, 1948)
 • „Крај огниште“ (песни, 1948)
 • „Дедови приказни“ (песни, 1950)
 • „Шарено торбиче“ (песни, 1950)
 • „Татковина“ (песни, 1950)
 • „Мое село“ (песни, 1950)
 • „Чуден свет“ (песни, 1952)
 • „Чудотворен кавал“ (раскази, 1952)
 • „Мојот ден“ (сликовница, 1952)
 • „Стани, Коле“ (песни, 1952)
 • „Братска дружба“ (приказни и бајки, 1953)
 • „Четиринаесет илјади ослепени“ (историска поема за времето на Цар Самоил, 1954)
 • „Приказни и бајки за деца“ (1955)
 • „Чудни случки“ (раскази, 1958)
 • „Цвета смета“ (сликовница, 1960)
 • „Волшебното самарче“ (роман, 1962)
 • „Приказни од моето село“ (раскази, 1964)
 • „Гоце Делчев“ (роман, 1964)
 • „Чуден дедо“ (песни, 1964)
 • „Под виорното знаме“ (роман, 1967)
 • „Приказни од волшебната куќичка“ (раскази, 1970)
 • „Малиот ловец“ (раскази, 1970)
 • „Станко спанко“ (песни, 1972)
 • „Ѕвездени вечери“ (песни, 1973)
 • „Рачко плачко“ (песни, 1973)
 • „Крвави години“ (хроника-роман)
 • „Жива книга“ (раскази, 1978)

На денот на завршување на учебната година да се потсетиме на неговите најпознати дела кои можете да ги прочитате онлајн: „Волшебното самарче“, „Мое село“, „Гоце Делчев“.

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?