Skip to content

Остроумни цитати од Сартр во чест на неговото раѓање: „Зборовите се наполнет пиштол“

Во следнава статија накратко ги издвоивме позначајните моменти од животот на Жан Пол Сарт. Во чест на неговото раѓање ги споделуваме неговите остроумни мисли кои секој треба да ги прочита барем еднаш. И барем една од нив да запамети.

Во продолжение прочитајте ги неговите најпознати цитати:

1. „Пеколот, тоа се другите луѓе.“

2. „Зборовите се наполнет пиштол.“

3. „Мора да се плашиш сине. Така човекот станува чесен граѓанин.“

4. „Целото знаење што го стекнав за животот изгледа го научив од книгите.“

5. „Живтото започнува од другата страна на очајот.“

6. „Луѓето се бакнуваат за да не мораат да се караат.“

7. „Човекот е осуден на самиот себе“

8. „Кога богатите војуваат, сиромашните умираат.“

9. „Животот го губи секое значење во моментот во кој ќе се опростиш од илузијата дека тој е вечен.“

10. „Подобро е да се умре стоејќи, отколку да се живее клечејќи.“

11. „Ако си осамен кога си сам, тогаш си во лошо друштво.“

12. „На некои може да им се помогне само ако не им се помага.“

13. „Не ги осудуваме луѓето коишто ги сакаме.“

14. „Искуството е најдобро училиште. Само што школарината е многу скапа.“

15. „Само оној што не весла, има време да го ниша чамецот.“

16. „Одлучноста е дело, а не збор.“

17. „Станав филозоф и работев на оваа моја слава којашто уште не стигнала, само за да можам подобро да ги заведувам жените.“

18. „И кога би имал 100 години, најубавиот ден секогаш би ми бил: утре.“

19. „Оние коишто ме гледаат ретко ми веруваат на зборот. Најверојатно изгледам преинтелигентно за да си го одржам.“

20. „Сиромашните не знаат дека нивната смисла за животот е на нив да ја тренираме нашата великодушност.“

21. „Изгубена битка е онаа за која човекот мисли дека е изгубена.“

22. „Секогаш постои можност за кукавицата да не биде повеќе кукавица и херојот да престане да биде херој.“

Напишете коментар