Skip to content

Куќите – музеи на француските писатели кои треба да ги посетите

Куќата на Луј Арагон и Елса Триоле

Љубовно гнездо на Луј Арагон и Елса Триоле, кои се преселиле таму во 1951 година, ќе ја откриете после една живописна прошетка во парк од 5 хектари во Ивелин. Денес, оваа куќа  ги отвора своите врати за современото уметничко творештво и за многу успешни настани, изложби и музички претстави. Оние кои сакаат да истражуваат може да се изгубат во нејзината библиотека во која има повеќе од 30 000 книги.

Куќата на Жан Жак Русо

Сакајќи да го напушти Париз, во април 1756 година, кој бил „град на бучава, чад и кал“,  Жан Жак Русо го избира Монтомерси и се преселува во малото место Мон-Луј каде ги пишува своите најголеми дела, од  „Јулија или Новата Елоиза“ до „Општествениот договор“  па се до  трактатот „Емил. Сега, претворена во музеј, домот на овој филозоф, има шармантна градина, е домаќин на изложби и културни настани. Исто така  неговиот кабинет наречен „Зандана“, е внатре и имате чувство дека сте заробени во времето.

Куќата на Шатобријан

 

Овој шармантен имот се наоѓа на неколку километри од Париз во и Шатобријан го купил во 1807 година за да се досели таму со неговата сопруга Селеста.  Оваа куќа била обична куќа на градинар, но се претворила  во мал  скапоцен камен во трубадурски стил  за само десет години. Изобилува со статуи, позлатени, таписерии и други украси типични за почетокот на 19 век. Таму, романтичниот автор ги напиша своите Мемоари и ја продолжи својата политичка кариера пред да го напушти овој дом во 1818 година, преплавен со долгови.

 

Pages: 1 2

Напишете коментар