Skip to content

Каква е поврзаноста меѓу болката и сонот?

Општо познато е дека недостасокот на сон може да предизвика многу проблеми. Дали знаевте дека болката и сонот се меѓусебно поврзани? Ви претставуваме две истражувања за поврзаноста меѓу болката и сонот.

Истражување на Адам Краузе

Една од главните точки што го истакнува истражувачот Адам Краузе за студијата е „двонасочната корелација“ помеѓу спиењето и болката. Ова значи дека недостаток на сон може да предизвика зголемени чувства на болка, додека овие зголемени искуства на непријатност можат да доведат до недостаток на сон. Затоа, осигурувајќи дека спиете без болка, може да помогне да се решат сите проблеми со спиењето – што, пак, ќе ви обезбеди многу полесно да издржите потенцијална болка отколку поинаку.

Според д-р Краузе тоа сугерира дека скоро сите кои страдаат од болка можат да бидат помогнати со зголемување на сонот.

Истражувачи од Детроит

Во друга студија истражувачите во Детроит откриле дека проучувале осумнаесет возрасни лица кои биле поделени во две групи – на едното им било дозволено да спијат во просек девет часа, додека на другиот просечно помалку од два часа сон секоја вечер. Потоа, од групите било побарано да стават прст близу до изворот на зрачна топлина сè додека не почувствуваат потреба да се повлечат. Групата со повеќе сон можеше да издржи болка до дваесет и пет проценти повеќе отколку групата без сон.

Овие студии откриваат дека постои моќна врска помеѓу количината на сон и болката.

Прочитајте и што е Данинг-Кругеров ефект и што покажале истражувањата за него?

Напишете коментар