Девојчето од ведите – Ефтим Клетников

Како од ведите да влезе
тоа девојче во автобусот градски.
Кладенец полн со небо.
Во шумјаците длабоки на срцето
го пасе стадото Говинда
и секоја ѕвезда е виме
од која капе млекото
на Големото Незнаење

Дали имаше автобус тој ден
и дали воопшто влезе
девојчето во него,
се прашував утредента јас:
Може се бев исплашил,
како од силна грмотевица,
од ненадејната средба
со невиноста на исконот.

Сега во несоница седам
сведнат над Бхагавад Гита.
Ги вртам нејзините страници
полни со вечност
и го барам девојчето
што влезе по грешка
во автобусот градски тој ден.

Ефтим Клетников, збирка Неискажливо

close

Дали сакаш во твоето сандаче да стигнуваат
најпосетуваните статии на блогот
на крајот од секоја недела?