Skip to content

Сонцето отиде чекор назад, лисјата заспаа, а есента се разбуди – Дијана Станчевска

Летото може да биде забавно, но кога времето ќе се олади и лисјата ќе почнат да паѓаат, можеме да кажеме дека се случува промена. Пристигна!! Зарем ова не е вистински есенски ден? Само онаа меланхолија што ја сакам – што ги прави животот и природата хармонизирани. Мислам дека и јас ја познавам есента премногу долго. Некои велат дека „есента е втора пролет кога секој лист е цвет“. И сонцето отиде чекор назад, лисјата се заспаа и есента се разбуди. Има само толку многу причини да се сака сезоната – од каде да започнам?

Еве, заокруживме неколку наши многу омилени есенски понуди за да можете да се потсетите на најдоброто што го нуди сезоната…Во моментов, времето е скоро совршено, што го прави апсолутно идеално уживањето во пронаоѓање на најубавиот лист-навистина нема подобро време да се земе прекрасниот пејзаж што оваа земја може да го понуди отколку сега. Разновидноста на боите помеѓу дрвјата и шумското дно е како огромен мурал во есен, особено надвор од градските предели.

Предлог за во есен 

А книгата за ова прекрасно време од годината е одличен предлог. Паѓањето лисја и боите на сезоната ги фасцинирале писателите и поетите со векови. Но тука се и некои рецепти и тоа десерт со јаболка, слатко од тиква што ги практикуваме.. Можеби има помалку цвеќиња, но има многу зрели плодови што може да се најдат!

Искористете ја максимално есента и уживајте во сè што доаѓа со неа – чист воздух, пријатна атмосфера, берење јаболка, и сè друго што го вклучивме во оваа есенска листа. Есента мислам ни покажува колку е убаво да се остават работите да течат. Есента е сезоната на транзиција што нè води од жешките, светли сончеви месеци во студените, темни ноќи на зимата и целата забава што ќе ја донесе крајот на годината. Есента е време да прифатите нов поглед на животот и да пронајдете уживање во ситниците… Без разлика дали сакате да направите пита од тиква или фенер за Ноќта на вештерките, ова е совршено време!

Дијана Станчевска

Прочитајте и го овој текст за есенски чувства и размисли од дневникот.

Напишете коментар