Skip to content

Цицерон, најголемиот говорник на сите времиња: „Безбедноста на луѓето е највисокиот закон“

Марко Тулиј Цицерон или Кикерон (лат. Marcus Tullius Cicero, 3 јануари 106 п.н.е. – 7 декември 43 п.н.е.) – римски оратор, државник и филозоф. Важи за најголемиот говорник на сите времиња.

Прочитајте ги овие прекрасни мисли од овој голем мислител кои се безвременски.

1. „Безбедноста на луѓето е највисокиот закон.“

2. „Никој не може да ви даде подобар совет од самите вие.“

3. „Лажното не е ништо освен имитација на вистината.“

4. „Ако имате градина и библиотека, имате сè што ви треба.“

5. „Благодарноста не само што е најголемата доблест, туку и родител на сите други.“

6. „Ако не се срамите да размислите за нешто, не треба да се срамите ни да го кажете тоа.“

7. „Една нација може да ги преживее своите будали, па дури и амбициозните. Но не може да го преживее предавството однатре.“

8. „Соба без книги е како тело без душа.“

9. „Колку повеќе закони, толку помалку правда.“

10. „Тишината е една од најголемите уметности на разговор.

11. „Пријателството ја зголемува среќата и ја намалува несреќата, со удвојување на нашата радост и споделување на тагата.“

12. „Од сите дарови на природата на човечката раса, што е послатко за човекот од неговите деца?“

13. „Живејте како храбри луѓе; и ако вашата судбина е неповолна, соочете се со неа со вашите храбри срца.“

Прочитајте ги овде Цитати за човекот и љубовта кажани од големиот поет Рабиндранат Тагоре.

Напишете коментар