8 уникатни библиотеки ширум светот

Библиотеките се места каде што се кријаат најпопуларните книги кои на светот му се познати, но и оние книги кои чекаат да се најдат во рацете на вистинскиот читател за тој на светот да му разоткрие. Ние ќе ви претставиме неколку најубави и највепчатливи библиотеки ширум светот.

1. Библиотеката во Санкт Гален – Швајцарија

Единствени ракописи од IX век и првиот архитектонски план на пергамент се само дел од книжевните богатства кои се чуваат во оваа библиотека стара 1.200 години. Библиотеката е уредена во барокен стил.

2. Библиотеката Ел-Каравијини – Мароко

Една од најстарите библиотеки, Ел-Каравијини во Фес, ја основала жена, Фатима ал-Фихријате во 859 година. Архитектот Азиза Каоуни во 2016 година го објавува ентериерот на овој простор, кој освен богатство од книги, содржи и древни мозаици, соларни панели и кафич.

3. Универзитетската библиотека Бодлеана – Велика Британија

Оваа библиотека е една од најстарите библиотеки во Европа. Содржи повеќе од 11 милиони ракописи, меѓу кои се наоѓа и Првото Фолио од Шекспир, Вернон ракописот и Бакшали ракописот, во кој се наоѓа најраниот приказ на симболот нула.

4. Конгерсната библиотека – САД

Конгресната библиотека во Вашингтон е национална библиотека на САД и претставува една од најголемите библиотеки во светот. Во нејзината колекција е вклучена најголемата збирка на ретки книги од Северна Америка, повеќе од 29 милиони каталогизирани книги и повеќе од 58 милиони ракописи.

Во оваа библиотека може да уживате во тематски пешачки тури и на тој начин да се запознаете со богатството кое се крие во ова место.

5. Библиотека Сликовница – Јапонија

Секое дете може да избере својата омилена сликовница и да ужива во неа во некое од многубројните слатки катчиња. Оваа библиотека во Иваки е позната и како Музеј на сликовниците.

6. Брод библиотеката Епос – Норвешка

Почнувајќи од 1959 година, овој брод, кој е долг 25 метри, секое лето минува крај фјордовите и со себе носи 6.000 книги кои се разменуваат во 150 различни градови на западниот брег во Норвешка.

7. Библиотеката во Александрија – Египет

Библиотеката во Александрија е основана во III век пред наша ера и била најголема античка библиотека. За жал таа е уништена, но истата е обновена во 2002 година.

Во чест кон старата библиотека во Александрија, подигната е модерна библиотека на 11 ката, која во својот облик потсеќа на диск.

Во склоп на оваа библиотека се наоѓа и најголемата јавна читална во светот, како и специјализирана детска читална, музеј направен по антички пример и нобелова соба.

8. Гратската библиотека во Штудрарт – Германија

Новата гратска библиотека во Штудгард е единствена во секој поглед. На прв поглед, вниманието ви го одвлекува необичната фасада од светло сив бетон и стакло. Во внатрешноста преовладува бела боја и модерни решенија.

Дали сте подготвени за прошетка до некоја од овие библиотеки? Дали некоја веќе сте посетиле? Доколку да, споделете го вашето искуство во коментар.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели