Skip to content

Кратка историја на новогодишните украси и декорации

Моментално се наоѓаме во период на новогодишно украсени улици, градови, дворови и домови. Повеќето луѓе уживаат кога домот им е украсен, но најважно е тој да е топол дури и ако има скромна декорација. Прочитајте ја кратката историја за новогодишните украси во продолжение. Новогодишните украси и неколку видови на венци или ленти вообичаено се користат за декорација на новогодишните дрва. Сребрените новогодишни украси се покасно воведени. Обоените стаклени украси се специјалност на фабриките за стакло во Лауча во втората половина на 19 век. Оттогаш стана голема индустрија, со познато дизајнерско име. Играчките се уште една заедничка декорација. Тие се состојат од мало шупливо стакло или пластика. Покриени се со тенок метален слој за да изгледаат рефлективно и со дополнителен слој на тенок пигментен полимер за колорит.

Ѕвезда или ангел како врв на елката

Најчесто се осветлува со електрични светилки. На врвот на елката обично се става ѕвезда или ангел. Некои индивидуални декорации вклучуваат мешавина од семејни традиции и лични вкусови. Дури и мал непривлечен украс наследен од родител или татко на родител, може да има значителна емоционална вредност и да му се даде простор на елката. Спротивно на тоа, дрвата украсени од страна на професионални дизајнери за стоковни куќи и други институции, најчесто имаат „тема“. Таа е збир на доминантни бои, на повеќе примероци од секој вид на украси. Но и поголеми декорации кои можат да бидат покомплицирани за правилно поставување.

Многу луѓе исто така ги украсуваат дрвата надвор со храна во која ќе уживаат птиците и другите диви животни, како на пример венци направени од пуканки или малини, портокали и торти покриени со семе. Бидејќи свеќите се користат за осветлување на дрвата сè до појавата на електричните светилки на подот под дрвото се поставувло платно кое штитело од капењето на восокот, а исто така да штити и од иглите што паѓаат од елката. Дури и кога се употребуваат свеќи електрични светилки и вештачки дрва, платно и понатаму се користи како декоративен белег покрај другите работи. Тој го крие држачот на новогодишното дрво, кој може да биде грд, но е важен белег за сигурноста на дрвата.

Декоративни покривки

Она што започна како обична крпа, сега станува сè понакитено. Некои дури имаат и везови или се ставаат заедно како покривач. Како што пристигнуваат божиќните подароци, тие се редат под елката, на декоративниот прекривач (во зависност од традицијата, сите божиќни подароци, или оние кои се преголеми за да висат на дрвото, како во „подароците на дрвото“ од песната „Ќе бидам дома за Божиќ“).

Разликата помеѓу декоративните покривки е тоа што некои се ставаат под држачот на елката, а некои го покриваат држачот на елката, како сукња, со дупка на средината, така што лесно може да се стави околу дрвото. Обично килимче од ткаенина или пластика може да се постави под држачот, а сукња да се постави за заштита на подот од гребнатини или вода. Држачот на новогодишното дрво е објект наменет за држење на исечено дрво или вештачка елка. Тие се појавиле во почетокот на 1876-та година и имаат различни дизајни со текот на годините. Оние држачи дизајнирани за природни дрва имаат резервоар за вода за хидратација на дрвото. Вештачките елки имаат пластичен или метален држач, со три нозе кои наликуваат на Y.

Снегулки кои симулираат снег

Во 1940-тите и 1950-тите опсипувањето со снегулки било многу популарно на западниот брег на САД. Постоеле сет снегулки кои можеле да се користат со правосмукалки. Во 1980-тите некои дрва ги напрскувале со меки бели снегулки кои симулираат снег. Обично се прска целото дрво, од двете страни, и собира изглед поразличен од вистинскиот снег, кој се насобира на брвот од гранчињата. Напрскувањето на снег може да се направи со професионален спреј на дрвото (или произведувачот на вештачките елки), или дома од пумпа за спреј.

Оваа традиција се чини дека била најпопуларна на западниот брег и јужните делови на САД. Бидејќи снегулките содржат запаливи ретарданти, напрсканото дрво може да се постави во јавна зграда заштитена од пожари. Во доцните 1800, а најверојатно и порано, дома направените бели новогодишни дрва ги правеле со завиткување ленти од памук околу гранките, со што дрвото изгледа како натрупано со снег.

Оваа традиција го елиминирала уништувањето на природните дрва и спречување на игличките што паѓаат на подот, со еден убав начин на прикажување орнаменти. По Божиќ, памукот се одвикува и се чува заедно со новогодишните подароци а гранките се палат и фрлаат. Се смета дека овие домашно направени дрва, барем малку го инспирираа напрскувањето со снег популарен од холивудските филмови во доцните 1930-ти.

Извор

Прочитајте и од кога датира и зошто китењето елка е долгогодишна традиција.

Напишете коментар