Skip to content

Божиќна приказна: Невообичаена новогодишна елка

За време на новогодишните празници, Сергеј отпатува во куќата на неговата баба во селото. Градскиот шум и гужвата по улиците сега беа зад него. Низ прозорецот на автобусот погледна во бесконечните полиња покриени со чист бел снег. Бабата го чекаше на станицата и му ги раскажа селските вести на пат кон дома.

– Добивме нов свештеник. Тој е од градот. Иако е млад, тој е многу образован … Знаеш, тој завршил Академија во Москва! – бабата со шепот го изговори зборот „академија“, како да му доверува на нејзиниот внук некоја страшна тајна. – Во храмот нема греење. Внатре е мраз, но тој сè уште ја извршува службата. Куполата е полуразрушена, низ неа провева снег, но не му пречи.

После ручекот, Сергеј се прошета во селото. На еден рид стоеше огромна камена црква. Во далечината се гледаше руинирана купола. Прозорците беа покриени со најлон, а на вратата висеше нов катанец, како и лист со распоред на богослужба.

„3 Јануарска Божествена литургија. Почеток во 9.00 часот „

Во потписот стоеше

„Старец на црквата Михаил-Архангел, свештеник Никола Иљин“

„Одлично“, помисли момчето. – „ќе дојдам утре.“

* * *

Храмот беше страшно запоставен. Траги од гуми за камиони се наоѓаа на подот, бидејќи црквата некое време служела како магацин за пченица. Од иконостасот не останало ништо. Преку срушената купола се гледаше зимското небо. Отец Никола го воведе Сергеј во олтарот и кога тој се облече, започна Литургијата. Хорот се состоеше од само две лица. Млада жена и девојка кои гласно извикуваа „Амин“. Додека палеше јаглен за кадилницата, Сергеј помисли: „Сигурно се тоа сопругата и ќерката на отец Никола“.

Освен нив, во храмот немаше други луѓе. Очигледно, селаните не беа многу религиозни. На крајот на службата, Сергеј ги прочита молитвите за благодарност и го напушти храмот. Не се ни помести, снежна топка го погоди во грбот.  Другите се свртеа и здогледаа една девојка.

– Не можеш ни да читаш молитви. – се смееше таа.

„Кој, јас сум?“, Се прашуваше момчето. – Па, читам во храмот уште од трето одделение. Научно ги знам утринските и вечерните правила.

– Не знаеш, не знаеш. – го задеваше и повторно со снежна грутка го погоди Сергеј.

Така, тие станаа пријатели. Таа му кажа дека се вика Ана и дека е ќерка на свештеникот Никола. Петто одделение е, а нејзината мајка е наставничка во селското училиште.

 – Имаш ли елка дома? – го праша Ана

– Секако дека имам – Сергеј ги крена рамениците.

– Ние немаме. Не купивме. Скоро дојдовме овде. Тато не дозволува да донесеме елка од шумата. Можеби ќе добиеме една до Божиќ.

 Осамна Божиќното утро, сончево, но студено. Во храмот, Сергеј додаде масло во лустерите, а Ана им ги подаде тетратките на луѓето во хорот.

– Каков подарок би сакала за Божиќ? – ја праша Сергеј.

– Никаков. Имам сè, не ми треба ништо. – се насмевна Ана. – Само ако ми дадеш нешто необично.

– Кажи ми што сакаш?

– И што ако сакам нешто што не можеш да го исполниш? Можеби сакам да растат мандарини на оваа бреза. – таа покажа на бреза пред нејзината куќа и истрча внатре смеејќи се.

„Зошто постојано ме исмева“, помисли тој. „Па, ќе ѝ покажам кој е и што може да направи Сергеј Кирилов. Во селото имаше само една продавница без мандарини. Затоа отиде со санка до соседното малку поголемо село, кое беше оддалечено осум километри. Но ако го скратеше патот низ шумата, тогаш имаше само три километри. Купи мандарини и побрза да се врати бидејќи веќе се стемнуваше. Низ дрвјата ја виде светлината во куќата на неговата баба. Брзо ја изеде леќата од баба му и веднаш отиде на работа.

Зеде силна свилена нишка и голема игла. Правеше јамка на секоја мандарина за да може да ја обеси на гранка.

* * *

Тој се искачи преку оградата и истрча до брезата. Започна да се качува на најниските гранки и да ги обесува мандарините. Одеднаш, на аголот на окото, го виде кучето на Ана како му се приближува. За миг момчето се искачи на врвот на дрвото. Но, кога слушнаа лаење, луѓето излегоа во дворот.

Отец Никола го зеде синџирот и го врза кучето.

– Млад човеку, ти си шегобиец. – му рече на Сергеј, гледајќи во мандарините на брезата.

Слегувајќи од дрвото, Сергеј истрча кон Ана. Кога родителите влегоа во куќата, Ана му рече на момчето:

– Па, добивме елка, но немаме украси. Предлагам да ја украсиме со твоите мандарини. Тоа ќе биде најубавиот подарок за Божиќ.

Дојде Божиќ. Снег паѓаше низ руинираната купола. Кога заврши Литургијата, подот во храмот беше како бел мек ќилим. После службата, Ана и Сергеј чекаа празничен ручек крај најневообичаената новогодишна елка на светот.

Прочитајте дали во секој од нас се крие Петар Пан.

Напишете коментар