Skip to content

Легендата за Панетоне, италијанскиот Божиќен колач

Парче панетонe со чаша шампањско!… Нема подобар италијански начин да посакате среќни празници на оригинален италијански начин.

Тоа е ритуал во многу домови каде со панетоне како десерт после Божиќен свечен оброк е добредојден секој гостин во Италија.

Сладок леб кој е дел од богата традиција

Но, овој сладок леб може да се ужива насекаде, во кое било време, дури и на деловни забави додека разменувате подароци или во продавници додека купувате. Давањето панетонe не е едноставен чин на љубезност, туку е гест богат со историја и традиција.

Панетоне е традиционален колач налик на торта, полнет со суво суво грозје и кора од портокал и лимон кој потекнува од Милано и кој го прифатија обожавателите ширум светот.

Од каде потекнува името?

Името панетоне може да се објасни на неколку начини: документи од 1200-тите кажуваат за колач збогатен со мед, суво грозје, па дури и со тиква. Писателот Пјетро Вери (1728-1797) го нарекол „пане ди тоно“ (што означува луксузен леб на милански дијалект). Суво грозје се користи за посакување убави желби, бидејќи навистина е познато дека носат среќа и богатство, бидејќи нивната форма потсетува на златни монети.

Легенди

Една од легендите вели дека панетонето прв го направил миланскиот благородник Угето дегли Ателани кој живеел во 14 век. Тој се вљубил во Адалгиса, ќерка на сиромашен фурнаџија по име Тони. За да ја придобие, благородникот се маскирал во фурнаџија и измисли богат леб во кој додал брашно и квасец, путер, јајца, суво суво грозје и кандирана кор од портокал. Војводата од Милано, Лудовико Моро Сфорца, го охрабри лансирање на новиот леб што наликува на торта: pan del Ton (или лебот на Тони).

Друга легенда вели дека Тони, младиот помошник на готвачот, бил вистинскиот пронаоѓач на овој колач. Било Божиќ, а дворскиот готвач немал што да понуди како десерт на дворот на војводата од Милано, Лудовико Моро Сфорца. Она што го подготвил не било доволно добро за да го сервира.

Така, Тони подготвил нешто користејќи сè што имал на располагање. Оттука и името panettone, “il pan de Toni” (леб на Тони).

Анџело Мота го прославил

Непосредно по крајот на Првата светска војна, панетоне стана широко познат благодарение на младиот милански пекар, Анџело Мота, кој го даде ова име на еден од сега најпознатите брендови во Италија. Мота направи револуција во традиционалниот начин на правење панетоне давајќи му ја својата висока куполна форма така што тестото се крева трипати, пред да се пече, што е тоа што го прави толку лесно.

Се надеваме дека уживавте за време на Божиќ каде и да сте, но секако може и да го пробате и овој италијански колач кој многу наликува на другите традиционални Божиќни колачи, но е посебен со својот италијански шарм.

Прочитајте ја Легендата за Дед Мороз и Снегурочка.

Напишете коментар