Сонот под Пелистер – Љубомир Груевски

Љубомир Груевски (роден на 17 јануари 1949, во Гевгелија – починат на 10 ноември 2016, во Битола) е македонски поет.

Роден е на денешен ден и во негова чест споделуваме две песни од неговата прва издадена стихозбирка „Гемии“. Таа е една од првите книги кои сум ги добила на подарок и за мене има посебно место во срцето и спомените.

Интересно е за оваа стихозбирка тоа што поетот своите поетски видувања ги искажува со патриотска интонација која е присутна и во песните кои ги споделуваме. Уживајте!

Сонот под Пелистер

 

Белата кама ми ја спружил

в срце

та кога го гледам

Ни јас ни тој ни некој друг знае

Кој од кого ќе се расплаче

 

додека заслепени од блескотот

на височината

на снегот и стихот

Под око се гледаме Тој во мене

Јас во него

 

И двајцата уморни од секојдневието

во Битола.

 

Сонот над Драгор

 

Отчепено грло и устите

Солзите на вековите

Од Баба до Црна ги собира

Додека се менуваат цареви

и султани

 

над Битола Јас Покрај мене Тој

страшен ли разговор

на мраморот и минливоста.

 

Прочитајте уште една песна од истиот поет овде Крајбрежна – Љубомир Груевски

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели