Skip to content

Што е „Тоа“ (It) од Стивен Кинг?

Делото на Стивен Кинг „It“ (Тоа)  ги возбудува љубителите на хоророт ширум светот. Но, што точно е ТОА? Дали сте чуле за кловнот Пенивајз?

Што е ТОА?

Кловнот Пенивајз е навистина одлична креација на Стивен Кинг.

Сепак, Пенивајз е само една од многуте форми што ги носи ова чудовиште. Тоа е суштество од световите на Макроверс. Макроверс е универзум во кој се одвиваат сите романи на Стивен Кинг. Тој ја поврзува Темната кула. Чудовиштето Тоа доаѓа од бездимензионален простор помеѓу световите во кои живеат најлошите суштества на универзумот.

Постои на Земјата уште од времето на диносаурусите, но се буди само со создавањето на луѓе.

Во книгата често се вели дека неговото име е Роберт Греј, но ова може да биде и името на првата личност со која Тоа стапил во контакт. Првпат се разбудува во 1715 година. Се храни со страв. Брзо дознава дека стравот кај децата е многу почист и повкусен од кај возрасните, па затоа се фокусира само на децата.

Тоа има различни форми

На секои 27 до 30 години, Тоа се буди од сон и тргнува во потрага по храна, убивајќи околу две години. Секогаш се буди паралелно со некое страшно дело на насилство, за време на масакр или друга трагедија.

Тоа нема трајна форма. Тоа има форма на она што е најмногу слично на најголемиот страв што го има една личност. Во книгата, се појавува во форма на врколак, мумија или голема птица. Во мини-серијата, Тоа се појавува во форма на голем пајак, но тоа не е неговата вистинска форма, туку најблиската форма до она од што луѓето најмногу се плашат.

Неговата најпозната форма е кловнот Пенивајз, но Тоа може да има и форма на мртви луѓе. Неговата вистинска форма воопшто не е во оваа димензија, туку во димензија наречена Мртва светлина. Тоа е еден вид бесконечна портокалова светлина. Неговата вистинска форма е толку страшна за луѓето што може да ги полуди.

Сепак, во мини-серијата и актуелната верзија на филмот, се наведува дека некои од хероите кои ја виделе нејзината вистинска форма успеале да ја преживеат затоа што имале силна волја. Тоа може да ги контролира мислите на своите жртви, создавајќи илузии кај децата што можат да ги видат само тие, а не и возрасните.

Што е Тоа на Земјата?

Тоа е зло, сака да уништува и убива.

Како да го победите?

Моќен е, но сепак може да се победи.

Негов природен непријател е желката Матурин. Матурин е суштествено битие и е еден од 12-те чувари на Макроверс. Добра е, односно е спротивна на злото што Макорвер го претставува.

Покрај тоа, желката Матурин го создава нашиот универзум.

Матурин ги поддржува децата во нивната борба против Тоа преку посебен ритуал, Ритуал на Чуд. Во таа борба најважно е да имате верба и силна волја.

Погледнете зошто Стивен Кинг се поврзува со Коронавирусот.

Напишете коментар