Skip to content

20 цитати од бунтовната Вирџинија Вулф

Романите на Вирџинија Вулф се одликуваат со богати описи на психолошкиот живот, но и суптилно осветлување на проблемите на тогашното опшество. Како што е несоодветната нега спрема душевно болните и родовата (не)рамноправност. До крајот на животот Вирџнија Вулф останал критички настроена бунтовничка т.е. и денеска многу нејзини ставови се во чекор со модернииот свет.

Прочитајте ги нејзините цитати во продолжение.

1. „Колку си постар толку ти е подрага непристојноста.“

2. “Сакам да напишам новела за тишината. За она што луѓето го молчат.”

3. „Да се примат властите, без оглед како се наметнати и облечени во нашите библиотеки и да ни се говори како да читаме, што да читаме и како да го вреднуваме она што сме го прочитале значи да се уништи слободниот дух кој ни го даваат тие светилишта.“

4. „Тие можат, затоа што мислат дека можат.“

5. „Фаталното е да се биде чисто и едноставно маж или жена: треба да се биде жена-маж или маж-жена.“

6. „Историјата на машкото опирање кон еманципацијата на жената е занимлива, можеби од приказната за самата еманципација.“

7. „Жената мора да има пари и сопствена соба доколку сака да пишува фикција.“

8. „Единствено важно е да го напишете она што сакате да го пишувате, а дали ќе вреди со векови или само часови, тоа никој не може да го каже.“

9. „Никогаш не се преправај дека работите кои ги немаш не е вредно да се имаат.“

10. „Кога знаеш да читаш постои само едно нешто кое можеш да го научиш, а тоа е да веруваш во себе.“

11. „Ако не ја зборуваш вистината за себе, не можеш ни да ја зборуваш ни за другите луѓе.“

12. „Имав намера да пишувам за смртта, но како и обично, однекаде ненадејно се појави животот.“

13. „Во текот на големиот дел од историјата, Анонимниот автор бил жена.“

14. „Не можете да пронајде мир ако го избегнувате животот.“

15. „Светлото овде бара сенка онде.“

16. „Како жена јас немам земја. Како жена мојата земја е цел свет“

17. „Во текот на сите овие векови, жените служеле како огледало кое подесува магична и привлечна моќ да ја рефлектира два пати зголемена фигура на мажот.“

18. „Имам длабоко сокриена и неатрикуларна желба за нешто поголемо од секојденвниот живот.“

19. „Заклучете ги своите библиотеки ако сакате, но не постои ни една врата, ни една брава, ни едно резе со кое можете да ја заробите слободата во мојот ум.“

20. „Нема потреба да брзате. Нема потреба да блескате. Нема потреба да бидете било кој освен себе.“

Прочитајте ги и следниве цитати од Радјард Киплинг.

Напишете коментар