Skip to content

Винсент ван Гог – меѓу генијалноста и лудилото

Винсент ван Гог (1853-1890) е постимпресионистички сликар со холандско потекло. Популарниот Ван Гог е еден од најголемите сликари и најценети уметници воопшто. Сите овие квалитети му се припишувани многу години по неговата смрт.

За време на неговиот живот, Ван Гог не чувствувал ни тронка чест што славата ја носи со себе. Тој бил непознат, непризнат. Додека бил жив успеал да продаде само една слика. Поради тешкото детство и бројните психолошки проблеми, Ван Гог живеел во мизерија и тешки состојби на депресија и ментална болка низ целиот живот.

Детството на Ван Гог – тежок период во животот на еден уметник

Винсент ван Гог израснал во калвинистичко семејство. Ова е строга христијанска доктрина, во која верникот мора да се прилагоди на многу нехумани принципи на вера. Верува дека детето го презема гревот на Адам уште при раѓање, и дека е проколнато уште од самото раѓање. Токму тоа го чувствувал малиот Винсент ван Гог.

Точно една година пред раѓањето на познатиот уметник починал неговиот брат кој го носел истото име како Ван Гог. Тоа е само една од причините зошто Винсент се чувствуваше како да живее живот на некој друг. Како да е копија од неговиот брат со предодредена задача – да ја надополни празнината што ја почувствувале неговите родители откако го загубиле синот.

Она што несомнено многу влијаело на неговото детство, а подоцна и на животот на сликарот е фактот дека неговиот брат бил погребан покрај куќата во која пораснал. Ван Гог секој ден морал да поминува покрај гробот на кој било врежано неговото име.

Калвинистичкиот начин на воспитување и трагедијата на неговиот брат имале поразителни последици за младиот Ван Гог. Винсент сакал само другите да го видат. Копнеел да биде како сите други. Но неговите амбиции биле отфрлени. Околината ги осудувала идеалите кон кои тој се стремел. Токму сè што доживеал како дете ја разбудило неговата желба да создаде уметност.

Ван Гог и љубовта кон која се стремел

Ван Гог цел живот барал личност што ќе ја сака. Барал личност на која ќе ѝ се посвети и ќе ѝ се предаде целосно, но немал среќа да ја најде. Жените во кои лудо би се вљубил, го отфрлале и го напуштале. Ова оставило голема трага во животот на уметникот.

Истото му се случило со пријателите со кои живеел. Бил напуштен и оставен да живее. Тој товар го носел сликарот Ван Гог цел живот, како и многу познати уметници од минатото, како што е Фрида Кало – уметница со неисцрпна инспирација.

Во својата осаменост, тој се обидувал да му се посвети на Бога, како што правеле татко му и дедо му, но не нашол утеха во верата. Бидејќи не успеал да најде убавина во животот, тој создал свој свет на убавина.

Сликите на Ван Гог – почетоци и фатални завршетоци

Винсент ван Гог започнал да слика на рана возраст, по дваесеттата години. Тој не бил академски образован, но тоа не може да се види во неговите дела. За помалку од седумнаесет години од неговиот живот, тој насликал околу две илјади цртежи и слики кои ја стекнале својата популарност дури по смртта на уметникот.

Уметникот започнал посериозно да се посветува на сликарството на 27 години. Ван Гог е сликар кој се занимавал и со цртање и со сликарство. Како дете, тој започнал да слика со акварели на училиште, а од тој период се зачувани само мал број на негови дела.

И покрај неговата болест, Ван Гог ја пронашол убавината на животот во сликањето пејзажи, ликовите на Арл, меѓу кои живеел, мртви животи и мотиви со цвеќиња. Иако остави зад себе импресивен број на дела, последните години од својот живот ги поминал во мизерија и сиромаштија, скршен од епилептични напади, алкохол и депресија.

Уметноста што го довела до трагичен крај

Поради совеста што ја живеел цел живот, Ван Гог бил склон на самоказнување. Она што многумина го знаат е фактот дека овој светски познат уметник си го отсекол увото, по што е препознатлив и денес.

Овој распад се случил по расправија со еден пријател, францускиот сликар Пол Гоген, кого Ван Гог го имитирал од почетокот на неговото создавање. Поради овој чин, сликарот Ван Гог бил пренесен на клиниката на лекување. Се верувало дека фактот што ја кренал раката кон себе ја покажува неговата тешка ментална состојба.

Винсент Ван Гог, сликар, познат низ целиот свет, си го одзел животот на 37-годишна возраст, пукајќи се со позајмен пиштол до градите, веднаш под дрвото што го насликал. Се верува дека предизвикувач на овој фатален настан веројатно било моменталното незадоволство од сликата.

Ѕвездена ноќ – најпознатото ремек-дело на Ван Гог

Ван Гог ја насликал сликата „Ѕвездена ноќ“ во 1889 година, еден месец откако отишол на клиниката и нешто повеќе од една година пред трагичниот крај на неговиот живот. Нема сомнение дека ова дело е најпознатото дело на овој уметник.

Во 1941 година, сликата е продадена на Музејот на модерна уметност во Париз. Иако нејзината точна цена не е позната, се верува дека е помеѓу 100 и 150 милиони долари. Сликата претставува рурален пејзаж ноќе, со рамни ридови во позадина – сцена на вознемирено треперење на елементи од природата и човечкиот свет.

Денес, оваа слика се чува во Музејот на модерна уметност во Њујорк.

Прочитајте за љубовта меѓу Пабло Пикасо и неговата муза Дона Мар.

Напишете коментар