Skip to content

Пораката до човештвото која Ѓорѓе Балашевиќ ја напишал во втора година во средно училиште

Гимназијата „Светозар Марковиќ“ во која Балашевиќ учел на својот Фејсбук профил објави дека неговите песни често биле објавувани во училишното списание.

Тие се потсетиле на една од нив со име “Порака до човештвото“.

„Присетувајќи се на детството и студентските денови, говореше за наставниците, професорите и луѓе кои ги сакаше. Рече дека го помни само убавото, грдото се обидува да го заборави, а да во неговите години луѓето често мислат дека нешто важно пропуштиле, а тој смета дека “секој кој доживеал барем еден ден вистинска љубов, не пропуштил ништо““, се наведува во подолгиот текст од гимназијата.

Балашевиќ на средбата добил и подароци од професорите кои го ценеле неговиот труд.

„Ќе се родам повторно, не сум од оние кои еднаш засекогаш умираат“, напишал Ѓорѓе во втора година во средно образование.

Крали Марко во верзија на Балашевиќ и една љубовна песна (на фотографијата)

Песни во училишното списание кои Балашевиќ ги напишал во средно

Напишете коментар