Расизам во авион (кратка поучна приказна)

На светот постојат различни бои на кожа, но дали тоа нѐ прави различни? Дали ги разликувате луѓето според бојата на нивната кожа, раса и други карактеристики? Оваа кратка приказна е тука да нѐ потсети дека постојат луѓе кои се ограничуваат и се полни со расизам. Дали тоа би го направила светот подобро место за живеење? Нели сме сите исти, од крв и месо под ова небо борејќи се за егзистенција?

Прочитајте ја приказната во продолжение и заклучете дали постапката на стјуардесата е правилна.

Една жена од белата раса на возраст од околу педесет години седела покрај еден црнец или припадник на црната раса. Видно вознемирена, ја повикала стјуардесата.

Стјуардесата: „Во што се состои проблемот, госпоѓо?“

Белата жена: „Зарем не гледает? Сте ме сместиле покрај еден црнец! Незамисливо ми е да седам покрај еден од тие..тие одвратни луѓе. Дајте ми друго место, ве молам!

Стјуардеса: „Ми се чини дека сите места се зафаетни. Ќе проверам дали има некое празно.

Стјуардесата заминала и се вратила после неколку минути.

Стјуардеса: „Госпоѓо, во економската класа нема место. Имаме уште едно место во првата класа“. Пред госпоѓата да успее да каже нешто, стјуардесата продолжила: „Во нашата авиокомпанија речиси е незамисливо патник од економска класа да седне во прва класа. Но, исто така би било скандалозно некој да седи покрај личност која е под сите нивоа.

Потоа се свртила кон црнецот и му рекла: „Затоа господине, ако сакате, земете го својот рачен багаж и преместете се во првата класа. Патниците кои го слушале овој разговор спонтано почнале да ракоплескаат.

Додаток:

Кога Алберт Ајнштајн стигнал во САД, го прашале од која раса е. Тој на тоа одговорил: Човечка!

Прочитаје ја и следнава кратка приказна „Траги во песокот“.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели