Балада за непознатиот – Кочо Рацин (видео рецитација)

Кочо Рацин важи за еден од основоположниците на современата македонска книжевност, а неговата стихозбирка „Бели мугри“ претставува едно од најзначајните дела во современата македонска поезија. На денешен ден 12.6.1943 г. прогласена е неговата смрт за која постојат сомнежи дека било намерно убиство. Истото никогаш не било докажано.

Во негова чест, денеска ја читав „Балада за непознатиот“ од неговата стихозбирка „Бели Мугри“. Слушнете ја во продолжение. Пријатно слушање!

Можеби ќе сакате да го чуете читањето на песната „За тебе љубов моја“ од Жак Превер.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели