Skip to content

Најпознатите слики на Пол Гоген, уметникот кој не бил ценет сѐ до неговата смрт

Пол Гоген е роден на 7 јуни 1848 година во Париз, а починал на 8 мај 1903 г. во местото Атуона.  Во една прилика тој изјавил: „Сакав да воспоставам сопствено право да се осмелам да направам сѐ“.  Подеталната биографија за него може да ја прочитате овде. Во продолжение погледнете ја галеријата од неговите најпознати слики.

„Вечерната кафетерија во Арл, (Г-ѓа Гинукс )“ (1888), масло на платно

„Тахичанки на плажа“ (1891), масло на платно

„Воденица во Понт-Авен“(1894), масло на платно

„Та Matete“ (Пазарот) (1892)

„Зошто сте лути?“ (1896)

„Божјо дете“ (1986)

„Никогаш повторно“ (Nevermore) (1897)

„ Месечината и земјата (Hina tefatou)“ (1893), масло на платно

 „Прекрасна земја “„ (Te Nave Nave Fenua)“ (1892), масло на платно

„Арии Матамое (Кралскиот крај)“(1892), масло на платно

Визија по проповедта (Јаков се бори со ангелот) (1888), масло на платно

Можеби ќе ве интересираат и следниве факти за Винсент ван Гог.

Напишете коментар