Skip to content

Меморија преку фотографии – Сабахета Ета Мерсими

  • by

Една мала фотографија
разбудени спомени
насмевка на лицето на
изгубените долги години

Секоја слика има цртичка
на разни спомени
од најблиските, сакани
среќно и тажно детство.

Секоја слика има мост и црна тага
која може да запали радост,
љубов, но исто така да те врати
на времето тажно или лудо…

Секоја фотографија има редици
спомени на саканите околу вас
сo убави моменти, на прошка,
среќно и тажно време кое не се враќа…

Секоја слика има меморија
залутаните мисли на пациентите на Лахмер
се враќаат во нивната суштина
со болка, смеа на лицето и душата..

Секоја песна е како огледало,
старите се ја враќаат на младоста.
Спомени на природата кога
Липа цветаше, гулаби пееја,
сеќавања на играње деца во градинка…

Секоја слика носи спомени од
море, песок и игри на плажа.
Олеандер цвеќе во редови
Лебедовиог танц покрај брегот.

Напишете коментар