Skip to content

На другата страна – Зен приказна

Еден ден, млад будист на патот кон дома стигнал до брегот на некоја широка река. Беспомошно зјапајќи во големата пречка пред него, со часови се думал како да најде начин да ја помине.

Само што решил да се откаже од понатамошниот пат, видел Голем учител на другата страна од реката. Младиот будист викнал колку го држи гласот:

„Мудрецу, можеш ли да ми кажеш како да стасам до другата страна на рекава?“
Учителот се подумал, ја изгледал реката убаво и му одговорил со викање: „Синко, веќе си на другата страна“.

Прочитајте го и судирот на две генерации. 

Напишете коментар