Летни месеци – Влада Урошевиќ

Тоа е крв што преврива во црните цреши,
тоа е орев што со морето се збратимува.
Тоа е ‘рж во броењето што греши
но не сака со скржавоста да се римува.

Тоа е праска донесена до лудило,
тоа е грозје веќе кон пијанство склоно.
Тоа е дете што не се почудило
кога влегло во овоштарникот од онаа страна на сонот.

Тоа е смоква во која созрева тлото грубо
додека пијани мушички наоколу се вртат.
Тоа е твоето тело претворено во љубов
што паѓа кон земјата како што се паѓа кон смртта.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели