Љупчо Силјановски – Високо Скопје

Љупчо Силјановски е роден е на 29 јули 1949 година во село Глоѓи , тетовско. Завршил Педагошка академија во Скопје. Работел како новинар-уредник во списанието „Остен“ и во телевизиската куќа „Телма“. Член е на ДПМ од 1978 година. Добитник е на наградите: „Младост“, „Студентски збор“, „Златно перо“ и „Златна корија“ (за докуметарен филм).

Високо Скопје

Над сите градски станици

Над сите вити солитери

И преку сите мери

Над реки, над долови

Над понори и бездни

Над школски дворови

До самоти ѕвезди

Таму кај досегнува

На сирените писокот

А денот да спие легнува

ИМА ЕДНО СКОПЈЕ ВИСОКО!

На децата град е главен

Правен во нивна кројка

Гулабарник – плоштад славен

Крилат – автобус „двојка“

Од Ѓорче до Маџари лета

Според маршута стара

Вози 2 – 3 милиони цвета

„Цвеќа, напред“ возачот бара

На секоја станица,

се знае: ПОВЕЛЕТЕ, МОЛАМ!

И над Скопје врне цвеќе

покрива улици, куќи, коли…

Од мирисот негов веќе

И носот почнува да боли

Му даваме жителство

секому во градоц цветен

Штом ќе покаже свидителство

Дека умее да сонува ко дете!

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели