Skip to content

10 цитати од 10 извондредни поети

10 citati od 10 izvondredni poeti

Поезијата е онаа која ја грее душата, па ако во случај денот испадне студен ви подготвивме десет цитати од десет извондредни поети. Се надеваме дека ќе уживате во читањето и можеби ќе бидете и инспирирани од него.

1. „Сите ние само се обидуваме да сме свети”. – Ричард Сикен

2. „Слушни, ќе ти ја откријам својата тајна: Не ме оставај никогаш сама кога некој свири“. – Десанка Максимовиќ

3. „Не можат да умрат Љубените, зошто љубовта е Бесмртност“. – Емили Дикинсон

4. „Ништо не станува вистинско дур не е искусено“. – Џон Китс

5. „Кога нешто не ти се допаѓа треба да го смениш”. – Маја Анѓелу

6. „Душава ми стана длабока ко реките”. – Лангстон Хјус

7. „Знаеме што сме, но не знаеме што можеме да бидеме“. – Вилијам Шекспир

8. „Надежта се насмевнува од прагот на годината што доаѓа, шепоти: „Ќе биде посреќна”. – Алфред Лорд Тенисон.

9. „Имам песни кои никогаш не сум ги напишал, а знам дека ги имам и се мои; тоа се песни кои воопшто нема да ги напишам”. – Гого Ивановски

10. „Спијачите си спијат, сонуваат само сонувачите“. – Влада Урошевиќ

Прочитајте и „Пет цитати посветени на пролетта”.

Напишете коментар