Skip to content

Пјер-Огистин Карон де Бомарше – познат драматург, дипломат, шпион, револуционер и часовничар

Пјер-Огистин Карон де Бомарше бил француски полимат. Во различни периоди од неговиот живот, тој бил часовничар, пронаоѓач, драматург, музичар, дипломат, шпион, издавач,  се занимавал со хортикултура, трговец со оружје, сатиричар, финансиер и револуционер (француски и американски). Роден како син на париски часовничар, Бомарше се издигнал во француското општество и станал влијателен во дворот на Луј XV како пронаоѓач и учител по музика. Тој остварил голем број важни деловни и социјални контакти, играл различни улоги како дипломат и шпион и заработил значително богатство пред серија скапи судски битки да ја загрозат неговата репутација.

Раниот француски поддржувач на американската независност, Бомарше лобираше кај француската влада во име на американските бунтовници за време на американската војна за независност. Бомарше ја надгледуваше тајната помош од француската и шпанската влада за снабдување со оружје и финансиска помош на бунтовниците во годините пред формалното влегување на Франција во војната во 1778 година. Подоцна се бореше да ги врати парите што лично ги вложил во шемата. Бомарше исто така бил учесник во раните фази на Француската револуција од 1789 година. Бомарше е веројатно најпознат по неговите театарски дела, особено трите драми на Фигаро.

Ран живот

Бомарше е роден како Пјер-Огустин Карон во улицата Сен Дени, Париз, на 24 јануари 1732 година. Тој беше единственото момче меѓу шесте преживеани деца на Андре-Шарл Карон, часовничар од Мо. Семејството било хугеноти, но се преобратило во римокатолицизам по отповикувањето на Нантскиот едикт и прогонството на протестантите. Семејството беше удобно од средната класа, а Бомарше имаше мирно и среќно детство.Се интересирал за музика и свирел на неколку инструменти. Иако бил роден како католик, Бомарше ги задржал симпатиите кон протестантите и во текот на својот живот се борел за нивните граѓански права.

Од десетгодишна возраст, Бомарше се школувал во „селско училиште“ каде научил малку латински. Две години подоцна, Бомарше го напуштил училиштето на дванаесет години за да работи како чирак кај неговиот татко за да научи да биде часовничар. Тој можеби ги користел сопствените искуства во текот на овие години како инспирација за ликот на Херубин кога ја напишал Бракот на Фигаро. Во тоа време, џебните часовници вообичаено беа несигурни за мерење на времето и повеќе се носеа како модни додатоци. Како одговор на ова, Бомарше помина речиси една година истражувајќи ги подобрувањата. Во јули 1753 година, на дваесет и една година, тој измислил механизам за часовници што им овозможило да бидат значително попрецизни и покомпактни.

Брак и ново име

Во 1755 година Бомарше ја запознала Медлин-Кетрин Обертен, вдовица и се оженил со неа следната година. Таа му помогна на Бомарше да обезбеди кралска канцеларија, а тој се откажа од производството на часовници. Набргу по неговиот брак, тој го усвоил името „Пјер-Аугустин Карон де Бомарше“, кое го извел од „le Bois Marchais“, име на парче земја што и припаѓа на неговата нова сопруга. Тој верувал дека името звучи повеличествено и поаристократско и истовремено усвоил елабориран грб. Неговата сопруга починала помалку од една година подоцна, што го втурнало во финансиски проблеми, и  тој имал големи долгови.

Драматург

Бомарше се надевал дека ќе биде конзул во Шпанија, но неговата апликација беше одбиена. Наместо тоа, тој се концентрираше на развивање на нов бизинс и почна да покажува интерес за пишување драми. Тој веќе експериментираше со пишување кратки фарси за приватна публика, но сега имаше амбиции да пишува за театарот. Неговото име како писател стана познато со неговата прва драмска драма, Eugénie, која беше премиерно изведена во Француската Академија во 1767 година. Ова беше проследено во 1770 година од друга драма, Les Deux amis.

Драмите Фигаро

Драмите Фигаро на Бомарше се следниве: Le Barbier de Séville, Le Mariage de Figaro и La Mère coupable. Фигаро и грофот Алмавива, двата лика кои Бомарше најверојатно ги зачнал на своите патувања во Шпанија, се (со Розин, подоцна грофицата Алмавива) единствените присутни во сите три драми. Тие се наговестување за промената на општествените ставови пред, за време и по Француската револуција. Прототипите на Алмавива и Розин првпат се појавија под имињата Линдор и Полин во кратката и нецелосна драма Ле Sacristain, во која Линдор се маскира во монах и учител по музика за да ја запознае Полин под будните очи на нејзиниот постар сопруг.

Бомарше го напишал околу 1765 година и го нарекол „интермедија, имитирајќи го шпанскиот стил“. При првото читање на ракописот од драмата на Бомарше, кралот Луј XVI изјавил дека „овој човек се потсмева на сè што мора да се почитува во владата“ и одбил да дозволи да се изведе. Во помал степен, драмите на Фигаро се полуавтобиографски.

Don Guzman Brid’oison (Le Mariage) и Bégearss (La Mère) беа карикатури на двајца од вистинските противници на Бомарше, Гезман и Бергасе. Страницата Шерубин (Le Mariage) личеше на младешката Бомарше, која размислуваше за самоубиство кога неговата љубов требаше да се ожени со друга. Сузан, хероината на Ле Маријаж и Ла Мер, беше моделирана по третата сопруга на Бомарше, Мари-Терес де Вилер-Мавлаз. Во меѓувреме, некои од монолозите на грофот се одразуваат на каењето на драматургот поради неговите бројни сексуални подвизи.

Le Barbier

Le Barbier имаше премиера во Париз во 1775 година. Еден англиски превод беше премиерно прикажан во Лондон една година подоцна, а потоа следеа изведби во други европски земји. Продолжението, Le Mariage, првично беше цензурирано во 1781 година, но набрзо беше забрането да се изведува од Луј XVI.  Кралицата Марија-Антоанета жалеше поради забраната, како и разни влијателни членови на нејзината придружба. Како и да е, кралот не бил задоволен од сатирата на драмата за аристократијата и ги отфрлил молбите на кралицата да ја дозволи нејзината изведба.

Во текот на следните три години, Бомарше  правеше ревизии за да се обиде да ја помине цензурата. Кралот конечно попушти и ја укина забраната во 1784 година. Претставата имаше премиера таа година и беше енормно популарна дури и кај аристократската публика. Операта на Моцарт заснована на драмата, Le Nozze di Figaro беше премиерно изведена само две години подоцна во Виена. Последната драма на Бомарше, La Mère, беше премиерно изведена во 1792 година во Париз. Во чест на големиот француски драматург Молиер, Бомарше ја нарече и Ла Мере „Другиот Тартуф“. Сите три претстави на Фигаро уживаа голем успех, а и денес често се изведуваат во театрите и оперските куќи.

Прогонство и смрт

Додека бил надвор од земјата, Бомарше бил лажно прогласен за емигрант (лојалист на стариот режим) од неговите непријатели. Тој помина две и пол години во егзил, главно во Германија, пред неговото име да биде отстрането од списокот на забранети емигранти. Тој се вратил во Париз во 1796 година, каде што го живеел остатокот од својот живот во релативен мир. Погребан е на гробиштата Пер Лашез во Париз. Булеварот Бомарше во Париз го носи неговото име.

Напишете коментар