Skip to content

Перл Бак, американска писателка, жртва на Студената Кинеско -Американска војна

Перл Бак е позната американска писателка и првата Американка што ја доби Нобеловата награда за литература во 1938 година. Нејзиниот живот беше исто така возбудлив како и нејзините романи. Родена е на 26 јуни 1892 година, во Западна Вирџинија, Америка. Нејзините родители биле презвитеријански мисионери, па таа поминала голем дел од своето детство и подоцнежниот живот во Кина, каде што била однесена кога имала само пет месеци. Нејзината амбициозна мајка, сакајќи девојчето да ги запознае со двете култури, ѝ плаќала учителката по кинески наутро, а попладне ја учела ќерка си англиски, па Перл прво го совладала кинескиот јазик.

Познатата писателка се присети дека никогаш не се чувствувала поинаква од кинеските деца, а малку е познато дека имала и кинеско име  Саи Женџу. До свои 15 години посетувала училиште во Шангај. Потоа се образувала во Европа и Америка и била предавач на бројни универзитети. Најголемиот дел од животот го поминала во Кина, повеќе од 40 години, но, заради честиот прогон на странци, нејзиното семејство било принудено да бега и да се крие. Таму се омажила за Џон Лосинг Бак во 1917 година, професор на Универзитетот каде што предавала, чие презиме го задржала по разводот во 1935 година. Од 1921 до 1934 година, тие главно живееле во Нанџинг, каде што нејзиниот сопруг предавал земјоделска теорија.

Почетоците на нејзиното творештво и забраната 

Бак повремено предавала англиска литература на неколку универзитети во градот, иако поголемиот дел од времето го поминувала грижејќи се за нејзината ментално заостаната ќерка и исцрпените родители. Почнала да пишува поради финансиските проблеми во семејството и како да финансира специјално училиште за нејзината ќерка. Сепак, кинеските власти не го поддржале нивниот најголем амбасадор. По победата на комунистите во Кина во 1949 година, односите меѓу Америка и оваа азиска сила одеднаш се заладиле. Во тивката политичка пресметка жртвата беше токму овој уметник. Нејзе ѝ е забрането да доаѓа во земјата што ја направи писателка и каде се наоѓале гробовите на нејзините родители, браќа и сестри. Сè до нејзината смрт, таа се обидувала да добие дозвола да ја посети Кина. Таа била секогаш одбиена.

Дури кон крајот на 1980-тите, со отворањето на Кина кон светот, властите признаа дека делата на Перл Бак имаат и комерцијална и книжевна вредност. Повторно, Кинезите имаа корист од тогаш веќе починатата писателка. Туристите побрзаа да ги видат куќите во кои таа живееше и улиците каде што шетаа нејзините мудри хероини како Олан или цветот на Дуња. Перл Бак не ја доживеа новата Кина да ѝ оддаде признание и благодарност, иако никој не напиша повеќе за неа за некоја далечна земја, а речиси остатокот од светот е речиси непознат. Размислувајќи на кинески, преведувајќи на англиски, таа создаде речиси 150 романи, драми, есеи, приказни за деца и возрасни, поезија. Сите нејзини книги станаа бестселери.

Творештво

Со својот прв роман „Источен ветер, западен ветер“ (1929) зазема значајно место на картата на светската литература, додека најпознато дело ѝ е романот „Добра земја“ (1931), за кој е наградена со Пулицеровата Награда. Оваа сага за семејство кинески фармери кои се борат да преживеат беше најпродаваната книга во САД во 1931 и 1932 година. На Бродвеј е направена претстава заснована на овој роман, а потоа и филм.

Добра земја е првиот дел од трилогијата што продолжува со романите Синови (1932) и Скршениот дом (1935). За тоа ѝ беше доделена Нобеловата награда. Објавила и биографии на нејзините родители, „Прогонство“ (1936) и „Воен ангел“ (1936).

Таа напиша уште една трилогија, романот „Семето на змејот“ (1942), во која зборува за ефектот на кинеско-јапонската војна врз семејството Линг Тан, кое, под притисок на ужасите во окупираниот Нанкинг, мораше да им се придружи на герилците.

„Ветувањето“ (1943) е втората книга од оваа трилогија, напишана во форма на исповед на третиот син на Линг Тан, Лао Сан, кој се бори против странските освојувачи, додека последната книга „Женски павилјон“ (1946) , открива повеќе од сомнежот на писателот според општествените норми на патријархалната Кина.

Последниот роман на Перл Бак, Вечното чудо, беше откриен во 2013 година, четириесет години по нејзината смрт. Ракописот, кој го завршила непосредно пред нејзината смрт, бил пронајден во магацин и вратен на нејзиното семејство. Таа посвоила седум деца и ја основала првата меѓународна агенција за посвојување меѓурасни деца, кои тогаш се сметале за „несоодветни“ за посвојување. Покрај Нобеловата и Пулицеровата, таа има добиено и над триста награди за хуманитарна работа за подобрување на расните односи во светот. Нејзиниот лик е на американските поштенски марки, а фармата на која ја поминала својата старост е прогласена за историско место во САД.

Напишете коментар