Skip to content

На аголот од една улица – Жак Превер

Пладне е, а сé е сосем мрачно

и одвреме навреме наврапито црвено

на аголот од улицата која не постои веќе

смртта се војва како во своја куќа

 

Не е важно, јас го чекам божилакот

а божилакот е мојот љубовник

Љубовта се крие каде и да било

љубовта се наоѓа каде и да е

зошто љубовта е помлада од смртта

дури и да се родени во ист миг

На аголот од улицата која не постои

смртта си отиде пред малку

дотерана и подмладена сета

 

Не е важно, јас го чекам мојот мил

и сигурна сум дека денес нејзе

тој нема муштерија да ѝ биде.

Напишете коментар