Македонска поезија Поезија

Починка

Додека ноќта паѓа и обвива се’

A подот буков подиум сторен e’

Стариот стол станува почивалиште

Compay Segundo брилира со Chan Chan

Дур брезите пленат со елегантност

Ене ги ѕвездите се’ спремаат за шоу

До мене, друшки ми се…

Секачот, запалката, пурата

и книга стара

Нечујно, тивко, осамено почнува

Да ми ги милува усните

Нејната арома ме очарува

Со димот свилен ми раскажува

За Куба, Никарагва и полиња жолти

За револуција и колиби полни Вахироси

Опиен од сложеноста паѓам во транс

Заедно со последната строфа на ноќта

Слични написи

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Крајбрежје