Skip to content

Кратка приказна за дарувањето

На една улица се движеле мајка и дете. Момчето во рацете носело колач. Дошле до една питачка покрај која седело валкано момче во преголема облека. Момчето со колачот ја погледнало мајка му и таа во неговиот поглед прочитала дека тоа сака да му го даде на детето питач. Климајќи со главата му дозволила. Момчето му го дало колачот на својот парталав врсник и продолжил да оди покрај мајка му.

Некој случаен минувач посматрал, па на жената ѝ дофрлил:

– Сега ќе му купите уште поголем колач, зарем не?

– Не (одговорила таа мирно).

– Зошто не?

– Бидејќи оној кој дарува се одрекува.

Прочитајте ја и кратката приказна за патување на небото.

Напишете коментар