Skip to content

Поучна приказна: Како да станете побогати со давање?

„Како можам да дадам кога немам ништо“? Оваа кратка приказна би требало да ни покаже што воопшто значи да се биде сиромашен.

Еден сиромашен човек го прашал Буда:

– Зошто сум толку сиромашен?

Буда одговорил:

– Сè уште не си научил да даваш.

– Како можам да давам кога немам ништо?

Буда му одговорил: „Имаш неколку работи.“ Почнал да ги набројува:

– Лице со кое можеш да дадеш насмевка,

– Уста со која можеш да им дадеш мудрост и утеха на другите,

– Срце кое можеш да го отвориш за другите,

– Очи со кои можеш да го набљудуваш доброто во другите.

– Тело кое можеш да го употребиш за да им помогнеш на другите.

Ние всушност воопшто не сме сиромашни, вистинско сиромаштво е сиромаштвото на духот.

Прочитајте ја и кратката приказна за тишината.

Напишете коментар