Skip to content

Нефертити – најмистериозна и најмоќна жена во стар Египет

Една од најмистериозните и најмоќните жени во антички Египет, Нефертити била кралица заедно со фараонот Ахенатан од 1353 до 1336 година пр.н.е..Се верува дека самостојно и целосно владеела со Новото кралство по смртта на нејзиниот сопруг. Нејзиното владеење е време на огромен културен пресврт, бидејќи Акенатен ја преориентирал верската и политичката структура на Египет околу обожавањето на богот на сонцето Атен. Нефертити е најпозната по нејзината насликана биста на песочник, која е откриена повторно во 1913 година. Така станува глобална икона за женска убавина и моќ.

Нефертити како кралица

Нефертити можеби била ќерка на Ај, врвен советник кој ќе стане фараон по смртта на кралот Тут во 1323 година п.н.е.. Алтернативна теорија сугерира дека таа била принцеза од кралството Митани во северна Сирија. Таа е Големата кралска сопруга на нејзиниот сопруг, фаворизиран партнер, кога тој се искачил на престолот во Теба како Аменхотеп IV. Во петтата година од неговото владеење, тој го раселува главниот египетски бог Амон во корист на Атен. Тој го преместува престолот на север во Амарна и го сменува своето име во Ахенатен.  Нефертити го добива дополнителното име „Нефернеферуатен“ – нејзиното целосно име што значи „Убави се убавините на Атен, една убава жена дојде “.

Дали знаевте? 

Убавината на иконската биста Нефертити можеби е само една измама. КТ-скенирањата во 2009 година откриваат дека под површината на мазно обоената глина се наоѓа пореалистична резба на варовник на жена со збрчкани образи и испакнатина на носот.

Трансформацијата на религијата од Ахенатан донела со себе радикални промени во уметничките конвенции. Тргнувајќи од идеализираните слики на претходните фараони, Акенатен понекогаш е прикажан со женствени колкови и пренагласени карактеристики. Првите слики на Нефертити покажуваат стереотипна млада жена. Во подоцнежните, таа е близу огледална слика на Ахенатен. Нејзините последни прикази откриваат кралска, но реална фигура.

На ѕидовите на гробниците и храмовите изградени за време на владеењето на Ахенатан, Нефертити е насликана заедно со нејзиниот сопруг на фреквенција каква што нема ниту една друга египетска кралица. Во многу случаи, таа е прикажана на позиции на моќ и авторитет – како го обожава богот Атен, возејќи кочија или удирајќи по непријателот.

Откако Нефертити родила шест ќерки, нејзиниот сопруг започнaл да зема други жени, вклучително и неговата сестра, со која го добива идниот крал Тутанкамон. Третата ќерка на Нефертити, Анкесенпаатен, на крај ќе стане сопруга на нејзиниот полубрат Тутанкамон.

Нефертити како можен владетел

Нефертити исчезнува од историските записи околу 12-та година од 17-годишното владеење на Ахенатен. Можеби починала во тој момент, но можно е таа да станала официјален ко-регент на нејзиниот сопруг, под името Нефернеферуатен. Аханатен бил наследен од фараонот Сменккаре, за кој некои историчари тврдат дека можеби било друго име за Нефертити. Во 15 век пр.н.е. женскиот фараон Хатшепсут владеел со Египет во маска на маж, со свечена лажна брада.

Ако Нефертити ја задржала власта за време и после последните години на Ахенатен, можно е таа да започнала со пресврт во религиозната политика на нејзиниот сопруг, која се остварува за време на владеењето на кралот Тутанкамон. Во еден момент, Нефернеферуатен вработува еден писар за да му даде божествени приноси на Амон, молејќи го да се врати и да ја растера темнината на кралството.

Бистата на Нефертити

На 6 декември 1913 година, тим предводен од германскиот археолог Лудвиг Борхард открил скулптура закопана наопаку во песочните урнатини на подот од ископаната работилница на кралскиот скулптор Тутмос во Амарна. Насликаната фигура има тенок врат, благодатно пропорционално лице и сина цилиндрична главата со стил што се гледа само на сликите на Нефертити. Тимот на Борхард имал договор да ги подели своите артефакти со египетската влада, па затоа бистата била земена како дел од германскиот дел. Единствена, сиромашна фотографија била објавена во археолошко списание и бистата била дадена на основачот на експедицијата, Симон, кој ја изложувал во следните 11 години во неговата приватна резиденција.

Во 1922 година британскиот египетолог Хауард Картер го открил гробот на Тутанкамон. После ова следува наплив на меѓународно внимание и сликата на цврстата златна погребна маска на Тут станува глобален симбол на убавина, богатство и моќ.

Една година подоцна бистата на Нефертити била изложена во Берлин, спротивставувајќи се на „англискиот“ Тутанкамон, со германско присвојување на античкиот гламур. Во текот на пресвртите во 20 век, бистата остана во германски раце. Таа била почитувана од Хитлер, кој ќе рече: „Никогаш нема да ја отстапам главата на кралицата.“. Во текот на Втората светска војна, бистата била скриена од сојузничките бомби во рудник за сол. Во текот на целата Студена војна била посакувана од Источна Германија. Денес привлекува повеќе од 500.000 посетители годишно во музејот Ноес во Берлин.

Прочитајте како Одри Хепберн го сменила поимот женственост.

Напишете коментар