Skip to content

Мудри мисли од познатиот филозоф Сенека

Луциј Анеј Сенека, познат како Сенека Помладиот (латински: Lucius Annaeus Seneca, 4 п.н.е. – 65) — римски државник, поет, драматург и филозоф.

Прочитајте неколку негови мудри мисли:

1. Подобро е да научите нешто непотребно, отколку да не научите ништо.

2. Подобро е воопшто да не започнете со нешто отколку да застанете на половина пат.

3. Целиот човечки живот не е ништо друго освен пат кон смртта.

4. Чесноста е весела сиромаштија.

5. Треба да се размислува повеќе со кого јаде и пие отколку што се јаде и што се пие.

6. На човекот секој ден му прети опасност од  друг човек.

7. Добриот судија го осудува она што треба да се осуди, без да мрази.

8. Да не го помивувате слободното време во дружба со книгата значи дека сте осудени на смрт. 

9. Секогаш простувајте им на другите, никогаш на себеси.

10. Долг е патот направен според заповедите, краток и успешен според примерите.

11. Гладниот човек ништо не презира.

12. Да се ​​каже вистината е многу едноставно.

13. Говорот е слика на душата.

14. Дури и по лоша жетва, треба да се сее.

15. Меѓу другите неволји, глупоста го има овој квалитет – секогаш се повторува.

16. Без разлика колку пати одев меѓу луѓето, секогаш чувствував дека сум изгубил нешто од мојата личност.

17. Кој има многу, сака уште повеќе.

18. Кој и да се родил, мора да умре.

19. Малите грижи зборуваат, големите молчат.

20. Ниту еден ден не е долг за вредниот човек.

21. Времето ја открива вистината.

22. Секогаш е пострашно да се плашиш од смрт отколку да умреш.

Прочитајте ги и 15 цитати од Фројд за човекот и емоциите

Напишете коментар