Митот за Патрокле, пријател на Ахил и голем борец од Тројанската војна

Син на Менетиј, братучед на Ахил и нераздвоен пријател. Името на мајката на Патрокле не е споменато во постарата традиција; подоцна беше раскажано дека тој е роден од ќерката на Акаст, Стенела, ќерката на Ферет, Периопида или ќерката на Пеле, Полимела. Патрокле го помина своето рано детство во Опунт; во игра го убил својот пријател, синот на Амфидамант, Клејтон или Клисон, и затоа бил прогонет.

Менетиј го однел својот син кај Фтија, кралот Пелеј, кој го исчистил детето од убиство. Патрокле израснал во друштво на синот на Пелеј, Ахил. Меѓу момчињата се развило нежно и трајно пријателство; Ахил го научил  да ракува со оружје и да се грижи за рани. Подоцна, пријателите ја запросиле заедно ќерката на Тиндари, убавата Елена.

Кога започнале подготовките за Тројанската војна, Нестор и Одисеј дошле во Фтија за да ги повикаат Ахил и Патрокле. Пред да замине од Фтија, Менетиј му рекол на својот син дека Ахил бил посилен од него и од поблагороден вид, но дека ќе биде подготвен да ги слуша неговите мудри совети. Патрокле покажал извонредна храброст веќе за време на пристигнување во Мезија; кога Телеф ги здробил Грците и ги прикотвил кон бродовите, останал сам со Ахил и се здобил со тешки рани. Ахил бил воодушевен од храброста на неговиот пријател и му наредил да не се одвојува од него.

За време на освојувањето на Скир, Ахил ја заробил Ифида и му ја подарил на Патрокле. По уништувањето на Лирнес, Патрокле ја утешил заробената Брисеида и ѝ ветил дека ќе и помогне да стане легитимна сопруга на Ахил.

Кога Ахил, поради конфликтот со Агамемнон, се повлекол од бојното поле, Патрокле останал кај својот пријател и го оставил само кратко, за да му донесе вести од бојното поле. Патрокле бил мирен додека Хектор не се заканил на Грците. Кога ја видел збунетоста во грчките редови и дека најголемите херои се ранети, тој, во солзи, зачекорил пред Ахил, побарал оружје и дозвола да ги доведе Мирмидоните во битка. Ахил го вооружи својот пријател со своето божествено оружје и му дозволи да ги тргне Тројанците од грчките бродови, но му наредил да не се приближува до тројанските sидини.

Водејќи ги Мирмидоните, Патрокле направи чуда на бојното поле; убил голем број Тројанци, меѓу кои и Сарпедон, синот на Зевс. Кога се приближувал до бедемите на Троја, Аполон го довел Хектор да го нападне пријателот на Ахил. Кога започнала борбата, Патрокле го убил кочијашот на Хектор Кебрион.

Еуфорб потоа го нападнал верниот пријател на Ахил и Хектор му задал смртоносен удар. На смртната постела, Патрокле му прорекол на Хектор дека смртта се приближува и дека ќе падне во рацете на Ахил. Додека се водела лута борба околу трупот на Патрокле, синот на Нестор, Антилох, му ја кажа на Ахил тажната вест за смртта на неговиот пријател.

Плачот на Ахил за Патрокле го слушнала дури и Тетида во длабочините на морето. Штом доби ново оружје од неговата мајка, Ахил побрза на бојното поле за да му се одмазди на убиецот на неговиот пријател. Кога Грците стигнале до трупот на Патрокле, сонцето невообичаено зашло рано и борбата била прекината.

Тетида се погрижила трупот на Патрокле да не се распадне, и Брисеида и Мирмидони го оплакувале долго време. Патрокле останал непогребан се додека Ахил не го убил Хектор. Следната ноќ, на сон Патрокле му рекол на Ахил дека ќе умре пред sидините на Троја, а потоа му наредил да се погрижи да останат заедно и да умрат, нивните останки да бидат закопани во истата урна.

Кога Ахил се обидел да го прегрне својот пријател, неговиот дух исчезнал. Следниот ден, Ахил го запали телото на Патрокле на голем оган, жртвувајќи дванаесет заробени Тројанци, четири коњи и две кучиња. Сите грчки херои учествуваа на натпревари организирани по повод смртта на Патрокле. Подоцна, пепелта на Ахил беше сместена во златната урна на Патрокле.

Патрокле е чувствителен, сочувствителен и љубезен човек, кој беше омилен во целата грчка армија поради неговата добрина и храброст. Тој е постар од Ахил, но разликата во годините не го спречи нивното пријателство да стане пословично. Подоцна беше кажано дека Патрокле бил помлад од неговиот пријател и дека Ахил го научил на разни вештини. Некои велат дека тие не биле само пријатели, туку и љубовници. Се веруваше дека тие останале заедно и по неговата смрт, дека Патрокл живеел со Ахил и Антилох на островот Леуки, на устието на Дунав.

Прочитајте го Митот за Титаните.