Пет народни гатанки за разигрување на умот (Втор дел)

За денес, од трезорот на македонското книжевно богатство, ви приготвивме уште пет народни гатанки за разигрување на умот. Уживајте во погодувањето.

1. По скалите оди нагоре и надолу, без да се движи. (хипет)

2. На сонце излегува, а на облачно се крие. (акнес)

3. Околу куќа оди, во неа влегува, а ништо не фаќа. (ецнос)

4. Син вир дно нема. (оладелго)

5. Секогаш доаѓа, но никогаш не останува. (ерту)

Прочитајте го и првиот дел „Пет народни гатанки за разигрување на умот“.

close

Впиши го твојот емаил ако сакаш да станеш дел од нашата блог заедница на читатели