Skip to content

Слушај поезија: „Две тела“ од Октавио Пас

На каналот Слушај поезија и други приказни објавена е „Две тела“ од Октавио Пас. Октавио Пас Лозано бил мексикански поет и дипломат. За неговото дело тој бил награден со Ерусалимската награда во 1977 година, наградата Мигел де Сервантес во 1981 година, меѓународната награда за литература Нојштад во 1982 година и Нобеловата награда за литература во 1990 година. Во продолжение слушнете како звучи поемата „Две тела“ од збирката „Катадневниот оган“ во препев на Матеја Матевски.

Слушнете и „Цветови“ од Славко Јаневски.

Напишете коментар